"Arvestades, et demokraadid ei soovi meie väga ohtlikke immigratsiooniseadusi muuta, siis kaalume tõepoolest ebaseaduslike sisserändajate nn varjupaigalinnadesse saatmist," säutsus Trump reedel. "Äärmuslik vasakpoolsus soovib avatud piiride ja avasüli vastuvõtmise poliitikat, mistõttu peaks see neid ju äärmiselt rõõmsaks tegema."

USA riigipea sõnul tahab näha, kas see seisukoht peab ka paika.

Varjupaigalinnadeks (inglise k. sanctuary cities) nimetatakse Ameerika Ühendriikide piirkondi ja linnu, kust kohalike võimude korraldusel ei ole föderaalvõimudel immigrantide deporteerimiseks õigust. Tuntumateks sellisteks on Los Angeles, San Francisco, Chicago, New Orelans ja New York.

Teade, et Trump neisse illegaale saatma tahab hakata, tuli neljapäeval, kui ajaleht The Washington Post kirjutas siseministeeriumi allikatele ja administratsiooni kirjavahetusele toetudes, et sellise võimaluse vastu hakkas riigipea huvi tundma juba eelmise aasta sügisel, tehes ka ettepaneku selle rakendamiseks.

USA immigratsiooni- ja tolliamet (ICE) andis aga toona administratsioonile teada, et seesugust korraldust ei saaks täita, sest see ei ole kooskõlas seadustega ja on ka avaliku arvamuse seisukohalt ohtlik.

Trump lubas hiljuti ka, et juhul, kui ICE juht on valmis piiri Mehhikoga ebaseaduslikult sulgema, on ta valmis potentsiaalsel süüdimõistmisel talle ja tema kolleegidele armu andma, kirjutas ajaleht The New York Times.

ICE pressiesindaja ütles kommentaaris, et sellist ettepanekut presidendilt nendeni jõudnud ei ole, ja isegi juhul, kui see tulekski, ei hakkaks nende juht täitma ühtki korraldust, mis läheks vastuollu seadustega.