Ülestõusnute rahvusliku üleminekunõukogu kõrge ametnik teatas, et riigijuht Muammar Gaddafi vastased on alustanud Tripolis ülestõusu, koordineerides oma tegevust linna piiravate mässulistega, vahendab BNS.

Tripoli kesklinna hotellis olnud uudisteagentuuri Reuters korrespondendi teatel oli automaadivalanguid kuulda iga paari minuti tagant ning aeg-ajalt kostis tulistamist ka raskerelvadest.

Kokkupõrked Tripolis puhkesid laupäeval pärast päikeseloojangut linna idaosas Soug Jomaa ja Arada linnaosas.

Mässuliste esindaja Tripolis ütles pühapäeval, et valitsusväed on paigutanud Gaddafi hoonekompleksi katustele snaiprid.

Gaddafi ise kinnitas riigitelevisioonis edastatud läkituses, et "rottide" rünnak on tagasi löödud, ülestõusnute kõrge esindaja aga teatas, et Liibüa liidri "nulltund" on kätte jõudmas.

Lahingutegevus Tripolis koos ülestõusnute edasiliikumisega linna suunas näib andvat märku kuus kuud väldanud konflikti jõudmisest otsustavasse faasi. Gaddafi langemine pole aga veel kaugeltki kindel, kuna tema julgeolekujõud pole ülestõusnute poole üle jooksnud, nagu osa mässulisi ennustas, ning ülestõus pealinnas piirdub üksikute linnaosadega ega ole laienenud kogu Tripolile.

Mässuliste teatel koordineeritakse ülestõusu Gaddafi-vastaste võitlejatega väljaspool Tripolit, kes lähenevad pealinnale läänest Zawiyah´ linna suunast ning mööda peamist magistraali lõuna poolt.

Lõunapoolsel rindejoonel on mässuliste järgmine pealine sihtmärk Al-Aziziyah, mis asub Tripolist 45 kilomeetri kaugusel.

"Loodame, et vallutame Al-Aziziyah´ juba täna ja liigume siis edasi Tripoli poole," ütles üks mässuline linna lähedal kontrollpunktis.

Ülestõusnute üleminekunõukogu kinnitas pühapäeval, et Tripoli ülestõus on osa põhjalikult kavandatud ja koordineeritud mässust.

"Nulltund on käes. Tripoli mässulised on üles tõusnud," ütles nõukogu aseesimees Abdel Hafiz Ghoga.

Laupäeval Gaddafi hüljanud ja Tuneesia kaudu Itaaliasse põgenenud ekspeaminister Abdel Salam Jalloud kutsus pühapäeval telekanalis Al-Jazeera edastatud videopöördumises pealinlasi "türanni" vastu üles tõusma.

"Täna saavutate te võidu hirmu üle," ütles Jalloud, kes üleminekunõukogu teatel viibib Roomas.

Washingtoni kinnitusel on Gaddafi päevad loetud ning Ühendriikidel on andmeid uute ülejooksikute kohta tema ridadest.

"Kui Tripoli mässuliste kätte langeb, kahanevad Gaddafi piiratud võimalused veelgi. Surve nii temale kui ka talle ustavaks jäänute üha kahanevale ringile on ränk," ütles Valge Maja kõrge ametnik, kelle sõnul Martha´s Vineyardis puhkusel viibivat president Barack Obamat teavitatakse pidevalt olukorrast Liibüas.