Tribunal kuulas üle poolesaja inimese tunnistusi, kellest paljud on varem mõnes sellises kinnipidamisasutuses viibinud. Tunnistajate sõnul kasutatakse vangide "murdmiseks" erinevaid füüsilise ning vaimse piinamise meetodeid. Kahtlustatakse, et seal surnud või surma mõistetud inimestelt kogutakse ka organeid, millest vähemalt osa läheb mustale turule müügiks. Sellise äri riiklik kasum võib ulatuda hinnanguliselt miljardi dollarini.

Teateid on erinevaid. 2006. aastal Falun Gongi budistlikku liikumisse kuulumise eest kinni peetud mehe sõnul ässitavad valvurid ka vange teisi piinama. Teda olid need sundinud sööma omaenda väljaheiteid. Teisel juhul, kui kaasvang teda peksis, kästi see lõpetada, et tema "organid viga ei saaks". Samuti tuli ette näljutamist ning ka vetsus käimise keelamist. "Mind sunnita pükstesse laskma ning neid kandma," kirjeldas mees.

Mõjutamiseks kasutati ka üleväsimust, piirates und järkjärgult kolme tunni, siis tunni peale ning keelates selle perioodiks täielikult. Kui mees murdus ning oma usust allkirjaga lahti ütles, käivitus "ümberõppeprogramm". See sisaldab erinevate tunnistuste järgi pikki, sageli keskööni käivaid päevi klassides, kus õpitakse Kommunistliku Partei ajalugu ning vaadatakse õppevideosid. Kord on sõjaväeline ja lauldakse nn punaseid laule. Enne sööki tänati alati Partei juhti Xi Jinpingi.

2017. aastal Hiinas vanemate külastamisel vahistatud Kasahstani kodanikku kahtlustati aga uiguuri ekstremismis. Varasemalt oli ta sünnikodu mitmel korral mingite ohumärkideta saanud külastada. Meest hoiti vangilaagris mitmed kuud kuni vabastamiseni koduriigi poliitilisel survel. Tema sõnul leidsid laagris aset peksmised ning ajupesu, samas ka üksikasjalikud ning regulaarsed meditsiinilised kontrollid.

Neist on teatanud ka teised kinnipeetud. Usutakse, et nii kontrollitakse organite seisukorda ning sobivus juhuks, kui tulevikus vang asutuse arvates vabastamiseks ei sobi. Aastas siirdatakse Hiinas 60000 organit. Valitsuse väitel suudetakse kogu vajalik tarne tagada vabatahtliku annetussüsteemiga, kriitikud seda võimalikuks ei pea.

Mõningate teadete järgi võib ette tulla ka elusatelt inimestelt organite eemaldamist. Üht tunnistajat teavitati 2009. aastal sellisest kinnipidamisasutusest, et tema isa on loomulikel põhjustel surnud. Teda lasti korduva nõudmise järel ka arvatavat surnukeha vaatama, kuid naise sõnul oli keha veel soe - arvatavasti ei olnud isa siiski surnud. Kui naine hakkas kontrolli ning esmaabi nõudma, viidi ta jõuga ruumist minema. Ka laagrisse suunatud arstide teatel on ette tulnud olukordi, kui organite eemaldamisele jõudvate inimeste süda veel töötab, vahendab News.com.au.

Hiina valitsuse väitel on tegemist ümberõppeasutustega, kuhu minnakse vabatahtlikult, et saada "paremaks kodanikuks". Organite eraldamise kohta toodud selgitused jäävad aga üle aastate vastuoluliseks. Valitsus on teatanud nii vabatahtlikust süsteemist kui sellest, et surmamõistetutelt siiski võetakse neid siirdamiseks.

Laagritesse satutakse laagritesse peamiselt kahtlustatuna seotuses Falun Gongi budistliku liikumise või uiguuri vähemuse organisatsioonidega. Valitsus nimetab mõlemaid ekstremistlikeks. Falun Gong on 1990. aastatel loodud budistlik ususuund, mis seob ka mõningaid Hiina taoismi elemente ning keskendub meditatiivsele tegevusele. Uiguurid on aga tugeva iseseisvusliikumisega islamiusuline rahvakild kommunistlikus riigis.