Soome kiirguskaitsekeskuse (STUK) teatel ei ohusta veeprobleemid reaktoreid ega tuumajaama turvalisust. Siiski ei suuda tuumajaam täie võimsusega elektrit toota, teatab Helsingin Sanomat.

„See oleks muidugi paha lugu, kui jahutusvee pumpamine Soome lahest täiesti katkeks. Siis peaks kõik generaatorid peatama ja reaktorid välja lülitama. Tuumajaama territooriumil on siiski varutud nii palju jahutusvett, et seda saab teha kontrollitult,“ ütles STUK-i projektijuht Kim Söderling.

Tuumajaam sulges ühe oma generaatoritest teisipäeval kell 13.05. Tuumajaama veebilehel öeldakse, et ummistust uuritakse. Millal generaator uuesti tööle hakkab, pole teada.

Sosnovõi Bori tuumajaamas on teineteisest paari kilomeetri kaugusel kaks paari reaktoreid. Iga reaktor paneb käima kaks generaatorit, generaatorid omakorda turbiinid.

Reaktorid saavad jahutusvee Soome lahest kahe kanali kaudu. Kanalid suubuvad pumbajaamadesse, kus vesi reaktorihoonetesse pumbatakse.

Kanalites on enne pumpi filtrid, mis puhastavad merevee prahist. Nüüd on aga tormi poolt üles keerutatud muda ja vetikad ühe filtritest ummistanud, mistõttu ei tule pumbajaama piisavalt vett. Tuumajaam reageeris sellele jahutusvee tarbimise piiramise ehk elektritoodangu vähendamisega.

„Praegu ei ole see ohutusprobleem, vaid ekspluatatsiooniprobleem. Nendest Sosnovõi Bor meile ei raporteeri. Oleme mõnikord küsinud, kas nad võiksid raporteerida. Nad ütlevad, et neil on iga päev nii palju sündmusi, et nad ei jõuakski muud teha kui meile raporteerida,“ rääkis Söderling.