Eelnõu, mis kohustab Johnsonit taotlema Brexiti järjekordset edasilükkamist, kui ta suuda lähinädalatel Euroopa Liiduga uue Brexiti leppe osas kokkuleppele jõuda, kiideti eile alamkojas heaks 329 poolthäälega. Vastu hääletas 300 saadikut, vahendab Briti meedia.

Seaduse kohaselt peaks Johnson taotlema Brexiti edasilükkamist, kui ta ei ole suutnud sõlmida Euroopa Liiduga uut lahkumislepet 17.-18 oktoobril toimuvaks tippkohtumiseks.

Eelnõu läbis ka teise ja kolmanda lugemise. Teisel hääletusel kiideti eelnõu heaks häältega 329-300 ja kolmandal häältega 327-299.

Pärast eelnõu hääletust kutsus Johnson parlamenti üles korraldama 15. oktoobril erakorralised valimised.

Johnson ütles, et eelnõu, mis sunnib teda paluma Brexiti tähtaja edasilükkamist, kui kokkulepet ei saavutata, ei lase tal enam läbirääkimisi pidada.

Johnson vajas seaduse järgi valimiste korraldamiseks kahekolmandikulist häälteenamust ehk 434 häält. Valimiste poolt oli aga vaid 298 parlamendiliiget ja vastu 56. Hääletusest ei võtnud osa 288 parlamendiliiget.

Johnson ründas pärast hääletust opositsiooniliste leiboristide juhti Jeremy Corbynit, öeldes, et viimane on esimene opositsiooniliider Briti demokraatia ajaloos, kes lükkab tagasi kutse valimistele.

Valitsus teatas, et eelnõu kokkuleppeta Brexiti peatamiseks läbib parlamendi lordide koja homme.

Kardeti, et Brexiti-meelsed lordide koja liikmed võivad seda meelega kinni hoida, et see ei saaks kuninglikku heakskiitu enne parlamendi töö peatamist järgmisel nädalal.

Lordide koja konservatiivide parteidistsipliini eest vastutav peaametnik chief whip teatas aga läbimurdest öösel peetud läbirääkimistel leiboristidega.

Lordid istusid koos kohaliku aja järgi kuni kella 1.30-ni, hääletades muudatuste üle, mis viitas sellele, et kasutatakse venitamistaktikat eelnõu põhjalaskmiseks.

Siis aga teatas chief whip Lord Ashton of Hyde, et kõik eelnõu vastuvõtmiseks vajalikud etapid viiakse lõpule reedel kella 17-ks kohaliku aja järgi.

Lord Ashton of Hyde lisas, et alamkoja chief whip kinnitas, et lordide koja muudatusi arutatakse esmaspäeval ja valitsuse kavatsuse järgi on eelnõu siis valmis kuningliku heakskiidu saamiseks.

Seda kinnitas ka lordide koja leiboristide juht paruness Smith.