Läti Delfi küsis Ilveselt kas teda paneb Eesti praegune valitsus muretsema ja kas ta arvab, et poliitiline keskkond puhastub iseenesest.

„Ei, see tähendab, et ma olen mures ega arva, et asi muutub paremaks. Esimene asi, mida tuleb mõista, on see, et see on valitsus. Valitsus kannab vastutust oma tegude ja avalduste eest. Õigustused, et „seda ütles üks või teine erakond ja meid see ei puuduta”, ei ole võimalikud. Te moodustate valitsuse ja võtate endale vastutuse. Kui te ei distantseeru valitsuse liikmete väljaütlemistest, vastutate te nende eest. Te olete rassistlik valitsus. Te olete valitsus, mis ründab riigi elanikke. Just see toimubki. Osa valitsusest jätkab jälkide asjade rääkimist riigi elanike kohta ja selle eest vastutab peaminister,” ütles Ilves.

Ilves kuulutas, et ei kuulu ühessegi erakonda ega toeta ühtki konkreetset erakonda.

„Kui ma lahkusin presidendi ametikohalt, ütlesin, et ei hakka Eesti poliitikat kommenteerima seni, kuni ei hakka muretsema demokraatia olukorra üle riigis. Ma ütlesin seda niisama, arvates, et mul ei tule kunagi Eesti poliitikast rääkida. Ja kaks ja pool aastat ei rääkinudki ma midagi, kuigi inimesed küsisid minult, mida ma erinevate asjade kohta arvan,” lausus Ilves. „Nüüd aga ma juba muretsen demokraatia pärast. Eriti praegu, kui valitsus räägib, et me ei ole huvitatud liberaalsest demokraatiast. Aga mida te siis tahate? Miks saime me iseseisvaks, kuni 1991. aastani oli meil väga hea mitteliberaalse valitsemise vorm – tervelt 70 aastat.”

Läti Delfi mainis, et räägitakse, et Ilvesele võidakse Eestisse sissesõit ära keelata. Ilvese sõnul näitab see valitsuse taset. „Meil on tegemist intellektiga saapa tasemel. Ma pean jälle kordama – seda räägib valitsus. Ei saa öelda: „Ei, seda räägib ainult minister,” ja hoida seda ministrit valitsuses,” ütles Ilves.

Kui Ilveselt küsiti paremäärmuslaste suure toetuse põhjuste kohta valimistel, rääkis ta Gini koefitsiendist.

„See võib olla mis iganes. Meie ühiskonnas ei ole suurt kihistumist. Meie Gini koefitsient on Euroopa tasemel. Ma pean silmas seda, et võib vaielda selle üle, kas Trump valiti Gini koefitsiendi pärast, sest USA-s on suured probleemid ebavõrdsusega, aga ei saa vaielda selle üle, et sissetulekute võrdsus Euroopas määrab valimistulemused Eestis,” ütles Ilves. „Koefitsient ei ole Eestis nii hea kui Rootsis, aga see on samal tasemel Saksamaa, Belgia, Poola ja Suurbritanniaga – kõik need riigid on umbes samas väikeses vahemikus. Me ei kohta ju inimesi, kes ütlevad: „Jumal küll, Saksamaal on selline tohutu ebavõrdsus!” Ei, see on vale narratiiv, mille võtavad omaks mitte mõtlevad inimesed.”

Ilvese sõnul on peaminister, kes moodustab sellise koalitsiooni, veidrik, sest näiteks 16-17 aastat tagasi moodustas koalitsiooni sealse paremäärmusliku Vabadusparteiga (FPÖ) Austria liidukantsler Wolfgang Schüssel, keda Ilvese väitel pärast seda Euroopas enam tõsiselt ei võetud. Sama toimub Ilvese arvates praegu Eestis.

„Ta moodustas koalitsiooni, aga mis saab edasi? On selline asi nagu sõnapidamine. Peaminister ütles, et ei võta valitsusse neid, kelle nüüd võttis. Sa võid võtta oma valitsusse inimesi, kes teevad avaldusi ja tegutsevad demokraatia vastu. Jah, sa võid seda teha, ainult teises kohas – idas. Aga sa ei saa teha seda Euroopas, siis oled sa kogu ülejäänud elu tuntud kui inimene, kes seda tegi. Nii et ela nüüd sellega!”