"Tegemist on pooliku sammuga - Obama ei lähe küll Moskvasse Putiniga kohtuma, kuid tuleb Peterburgi ikkagi kohale," kommenteeris Alatalu Delfile suurriikide liidrite septembrisse planeeritud kohtumise ärajäämist.

"G20 kohtumisel on enam kui 20 riigi liidrid kohal. Kui Putin kohtub kõikide ülejäänutega, siis mis tähtsust omab see, kui üks osaleja ei kohtu peo peremehega?" sõnas Alatalu.

Alatalu leiab, et teadet Obama ja Putini kohtumise ärajäämist ei tasu üle dramatiseerida. "Sellel on küll kindel sõnum, aga see, milliseks ta kujuneb, selgub siis, kui seltskond Peterburis kokku saab," rääkis Alatalu.

Alatalu osutas ka sellele, et alles eile (teisipäeval) kinnitas Washington, et reedel saavad kokku Venemaa ja USA välisministrid. Uudis Obama ja Putini kohtumise ärajäämisest tuli aga pärast seda.

"See on suurem diplomaatiline mäng, kus ühelt poolt tahetakse Washingtonis näha Venemaa välis- ja kaitseministrit, aga kaks presidenti kokku ei saa," rääkis Alatalu. Sellist taktikat on Alatalu sõnul USA valitsusel vaja selleks, et maandada vabariiklaste viimaste kuude kriitikat Obama suhtes.

"Obama ajab üsna edukalt mitmekäigulist positsioonisõda. Samas ei tähenda see ärapööramist nn reset-kursist Venemaaga - on ju ka suuremad protsessid ja riikide omavahelised koostööhuvid," lisas Alatalu.

Täna selgus, et Obama jätab ära kohtumise Putiniga, protestiks "vilepuhuja" Snowdeni skandaali ja Venemaa homovaenulikkuse vastu.