Töögrupp seletab oma raportis ka täpsemalt, mida see tähendab, vahendab Uusi Suomi.

„Soome jaoks potentsiaalsed mitmeotstarbelised hävitajad nende tootmisliinide ja sooritusvõime säilimise seisukohalt on tõenäoliselt Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen. Kõigil potentsiaalseteks tunnistatud tootjatel on olemas kavad oma mitmeotstarbeliste hävitajate sooritusvõime moderniseerimiseks tuleviku nõuetele vastavaks. Informatsioonihanked ei olnud suunatud Vene või Hiina hävitajatele, seega ei saa nende potentsiaalikust Soome tulevaseks mitmeotstarbeliseks hävitajaks esialgse uuringu põhjal hinnata,“ öeldakse raportis.

„Eespool mainitud tootjad on väljendanud suurt huvi Soome tulevase Hornetite asendamise projekti vastu,“ lisatakse raportis.

Töögrupp leiab, et kui Soome otsustab hankida Hornetite järglaseks mitmeotstarbelise hävitaja, on võtmetähtsusega lennuki potentsiaal ja paindlikkus, et hangitava lennukiga suudetaks usutavalt opereerida vähemalt kuni 2050. aastateni.

Töögrupi hinnangul on mitmeotstarbeliste hävitajate sooritusvõimel märkimisväärne roll ennetava künnise loomisel Soome sõjalise jõukasutuse või rünnaku ohvriks langemisele.

Kaitseminister Jussi Niinistö on varem öelnud, et valik on ka poliitiline.

„Kui me nüüd valiksime mõne muu lennukitüübi kui Ameerikas toodetud F-35, oleks see poliitiline otsus ja ütleks, et transatlantiliste suhete asemel toetume me näiteks Rootsile,“ kirjutas Niinistö märtsis oma blogis.