Kirilenko arvates tuleks detsembrikuus üheaegselt viia läbi nii presidendi- kui ka parlamendivalimised, teatab Ukraina infokanal Obkom. BJuTi fraktsiooniliider tegi oma ettepaneku teatavaks rääkides ajakirjanikega praegusest olukorrast riigis.

„Rahvas peab ütlema oma arvamuse selle kohta mis meil toimub,“ ütles Kirilenko ja lisas, et tema fraktsioon loodab koalitsiooni taastamisele presidendimeelse Meie Ukraina ja Rahva Omakaitse (NU-NS) erakondadega, mis faktiliselt lagunes 2. septembril.

BJuT läks 2. septembril president Viktor Juštšenkoga tülli kui fraktsiooni liikmed hääletasid koos Regioonide Partei ja kommunistidega riigipea volitusi kitsendava seaduseelnõu poolt.

Pärast seda teatasid fraktsiooni kuuluva Meie Ukraina (NU) liikmed, et lahkuvad Julia Tõmošenko Blokiga (BJuT) moodustatavast koalitsioonist. Ametlikku liidu lagunemist pole siiski veel toimunud.

Juštšenko nimetas toimuvat konstitutsioonilise riigipöörde läbiviimise katseks ja ähvardas juhul kui lähiajal ei looda uut koalitsiooni Ülemraada laiali saata.

Peaminister Julia Tõmosenko erakond reageeris Juštšenko süüdistustele järsu avaldusega, milles riigipead süüdistati demokraatia reetmises.