„Täna saabus Petšerski rajoonikohtu kantseleisse avaldus Julija Tõmošenkolt seoses toime pandud kuriteoga ning kriminaalasja algatamise nõudega Viktor Janukovitši ja teiste isikute suhtes,“ ütles ajakirjanikele Tõmošenko advokaat Oleksandr Plahhotnjuk, kelle sõnul on dokument kohtu kantseleis registreeritud, vahendab BNS.

„Loodame, et kohus langetab seadusliku otsuse ning vähemalt arutab seda avaldust,“ märkis kaitsja.

Avalduse sisust rääkides viitas Plahhotnjuk: „Kui paari sõnaga, siis – kui pidada kuriteoks seda, milles praegu Tõmošenkot süüdistatakse, siis tuleb vastutusele võtta ka kõik tema eelkäijad analoogsete lepingute sõlmimise eest 2006., 2007. ja teistel aastatel.“

Seadus nõuab Tõmošenko avalduse arutamist kohtus kolme päeva jooksul.

Tõmošenko kinnitas neljapäevasel kohtuistungil, et Janukovitš saavutas 2007. aastal peaministrina Venemaaga ebasoodsa gaasikokkuleppe.

Opositsioonipoliitik osutas, et gaasi hind tõusis 2007. aastal 2006. aastaga võrreldes ligi 70 protsenti, aga tasu transiidi eest jäi endisele tasemele.

„Kui minna prokuratuuri loogika järgi, siis oli toona täpselt samasugune olukord nagu praegu,“ kuulutas ta.

Tõmošenko üle toimub alates juuni lõpust kohtuprotsess, mille raames süüdistatakse teda võimu ja ametivolituste ületamises ning gaasilepetega riigile 1,5 miljardi grivna (129 miljoni euro) suuruse kahju tekitamises.

Tõmošenko enda hinnangul on kohtuprotsess osa kättemaksust, mida ihkab president Viktor Janukovitš tema ja teiste 2004. aasta oranži revolutsiooni liidrite suhtes. Süüdimõistmisel ähvardab Tõmošenkot kuni kümneaastane vangistus.