"See on hoopis teine teema," ütles diplomaat esmaspäeval ajakirjanikele BNS-i vahendusel.

Ent Venemaa välisministeerium oli selleks ajaks jõudnud avaldada lootust, et Jaapanit tabanud katastroof aitab territoriaaltüli summutada ning lähendada Tokyot ja Moskvat samamoodi, nagu 11. septembri terrorirünnakud USA-s lähendasid Venemaad Ameerika Ühendriikidega või Smolenski lennukatastroof Poolaga.

"Meie ülesanne on praegu aidata jaapanlastel selle õudusega toime tulla, mitte aga mõelda mingitest pragmaatilistest asjadest," ütles Vene välisministeeriumi ametnik ajalehele Kommersant. "Kuid tahaks loota, et kõik need sündmused kujundavad suhetes uue õhustiku," lisas ta.

Tokyo võttis vastu venelaste pakutud abi katastroofi tagajärgede likvideerimisel. Venemaa saatis Jaapanisse kaks päästerühma.

Dmitri Medvedev külastas novembris esimese Vene liidrina Lõuna-Kuriilide hulka kuuluvat Kunaširi saart. Jaapan avaldas otsekohe protesti, kutsudes oma suursaadiku ajutiselt kodumaale ning hoiatades tulevaste visiitide eest, kuid hiljem on piirkonda väisanud mitu Vene ministrit.

Lõuna-Kuriili saared asuvad rikkalike kalavarudega piirkonnas, samuti usutakse, et merepõhjas on nafta- ja gaasi- ning kulla- ja hõbedaleiukohad.

Saared on olnud Moskva kontrolli all alates Teise maailmasõja lõpuperioodist, mil nõukogude väed need hõivasid. Need asuvad Jaapani Hokkaido saarest kõigest kümne kilomeetri kaugusel, ent ka piisavalt lähedal Venemaa vaieldamatutele aladele.