Meeleavaldajad liiguvad mustades bussides mööda Tokio peatänavaid ja karjuvad valjuhäälditest Venemaa vastu suunatud väljaütlemisi nagu „Puhastame riigi venelastest!” ja „Tagastage meile põhjaterritooriumid!” (Venemaa käes on varem Jaapanile kuulunud Kuriili saared ja Sahhalini (Karafuto) saare lõunaosa). Samad loosungid on kleebitud ka busside külgedele, teatab RIA Novosti.

Tänavad Vene saatkonna ja kaubandusesinduse ees on suletud. Tokio kesklinnas patrullivad soomusautodel märulipolitseinikud ning linna kohal tiirlevad politseikopterid.

Jaapani rahvuslased on ka varem korduvalt korraldanud Vene-vastaseid meeleavaldusi, kus nõuti venelaste lahkumist Jaapanist ja Kuriili saarte tagastamist.

Kolmapäeval vallandati pärast ülekuulamist peaministri kantseleis töötanud ametnik, kes andis kantselei poliitilisi dokumente edasi Venemaa saatkonna diplomaatidele.

Jaapani peaministri kantselei infobüroos töötanud 52-aastane mees tunnistas üles, et spioneeris Venemaa kasuks ja sai selle eest kokku ligi miljon jeeni (100 000 krooni). Mees andis venelastele üle salajasi dokumente Jaapani sisepoliitilise meelsuse ja ministritele tehtavate ettekirjutuste kohta.

Jaapani telekanali NHK teatel on aga spioneerimise eest saadud tasu suurus neli miljonit jeeni (400 000 krooni) ja seda maksti mitme aasta jooksul. Ainuüksi oktoobrist 2007 kuni jaanuarini 2008 sai jaapani ametnik Vene saatkonna teiselt sekretärilt 820 000 jeeni (82 000 krooni) salajase info eest.

Eeldatakse, et järgmisel nädalal antakse prokuratuuri sisse dokumendid endise ametniku suhtes kriminaalasja algatamiseks. Siiani ei ole ajakirjanikele 52-aastase Jaapani peaministri kantselei infobüroo töötaja nime avalikustatud.