Hongkongi politsei andis loa Victoria pargis toimuvaks meeleavalduseks pärast seda, kui keelas protestijate marsi kesklinna pargist linna äripiirkonda, vahendab uudistekanal The Guardian.

Victoria park mahutab umbes 100 000 inimest, ent korraldajad ootavad meeleavaldusele oluliselt enam inimesi. Tugevat vihmasadu trotsivad meeleavaldajad on meelekindlad, soovides valitsusele näidata, et nad ei loobu oma viiest nõudest, mille hulka kuulub väljaandmisleppe ametlik tagasivõtmine, aga ka sõltumatu juurdluse algatamine politsei liigsesse jõukasutusse.

Varem miljonite osalejatega proteste korraldanud kodanikuõigustega tegelev ühendus kutsus üles korraldama „rahumeelset, ratsionaalset ja vägivallatut” aktsiooni ning järgima enesedistsipliini ja rahulikkust pärast kümmet nädalat proteste, millest osa lõppes vägivaldsete kokkupõrgetega, kus politsei kasutas rahva hajutamiseks üha tihedamini pisargaasi ja kummikuule.

Hiina tseremoniaalse seadusandliku esinduse pressiesindaja mõistis laupäeval hukka USA Kongressi, sh selle Esindajatekoja juhi Nancy Pelosi, seoses selle toetusega demokraatiameelsele liikumisele. Tema sõnul lükkas 7,5 miljoni elanikuga Hongkong ja Hiina tervikuna tagasi "väga väikese arvu vägivaldsete protestijate" tegevuse.

You Wenze nimetas ameeriklaste toetusavaldusi "õigusriigi vaimu jämedaks rikkumiseks, topeltstandardite demonstreerimiseks ja jämedaks sekkumiseks Hiina siseasjadesse".

Hiina riigimeedia avaldas samal ajal mitu videot, millel on näha soomustatud vägede liikumist, kes väidetavalt on teel Hongkongiga piirnevasse kaguosariiki Shenzheni. Hiina ametnikud on avaldanud ka rea ähvardavaid avaldusi Hongkongi meeleavaldajate suunal, millest ühes võrreldi neid terroristidega.

Hongkongis, piirkondlikus finantskeskuses, mida pikka aega nimetati üheks maailma turvaliseimaks linnaks, on eelnevatel nädalatel toimunud arvukaid vastasseise politseinike ja vägivaldsete meeleavaldajate vahel, kes viskasid viimaste suunas nende provotseerimiseks kive ja Molotovi kokteile.