Soome riigiprokurör Raija Toiviainen ütles kohtuotsuse järel usutluses telekanalile Yle, et see valmistas neile pettumust ja on enam kui tõenäoline, et otsus kaevatakse edasi teise astme kohtusse.

Juba oktoobrist saadik tuleb süüdistatuna ametikohuste täitmata jätmises kohut käia Soome endisel politseijuhil Mikko Paaterol, Helsingi politsei endisel ülemal Jukka Riikonenil ja Lasse Aapiol, keskkriminaalpolitsei endisel ülemal Robin Lardotil ja Helsingi narkopolitsei endisel juhil Jari Aarniol.

Tipp-politseinikke süüdistatakse selles, et Helsingi narkopolitsei eiras allilma infoallikatega suhtlemist reguleerivaid politsei sisereegleid igal võimalikul viisil. Aarnio ülemustele aga heidetakse ette korralageduse suhtes silma kinni pigistamist.

Kõik süüdistatavad eitavad oma süüd.

2009. aastal sai süüdistuse kohaselt Soome toonane politsei peadirektor Paatero kirjaliku raporti selle kohta, et Helsingi politsei informatsiooniallikate kasutamises ja registreerimises on probleeme ja et järelevalve on puudulik.

Ta teadis ka, et Helsingi politseiülem Riikonen ei tahtnud, et Helsingi politsei võtaks kohustuseks süstemaatilist informatsiooniallikatega seotud tegevust puudutavate määruste täitmise, ja ka seda, et Helsingi narkopolitsei oli hävitanud oma informatsiooniallikate registri, väidab prokuratuur.

Seejärel keeldus narkopolitsei oma teabeallikate registreerimisest põhjendusel, et selleks ei oldud saadud informatsiooniallikate nõusolekut. Prokuratuuri sõnul sai Paatero juba 2012. aasta oktoobris teada, et narkopolitsei põhjendus ei vasta seadusandja mõttele ega siseministeeriumi korraldusele.

„Ta (Paatero -toim) jättis oma teada saadud ebaselguste piisava ja asjakohase järelevalve ja uurimise hooletusse. Ta jättis politsei tegevuse juhtimise hooletusse nii, et salajase teabe hankimise reegleid ja määrusi ei täidetud ja Helsingi politseiameti enim kasutatud infoallikad ei kiidetud informatsiooniallikatena heaks, registreeritud ja informatsiooniallikate kasutamine ei olnud keskses osas kirja pandud, võimaldades tegevusele tagantjärele hinnangu andmise,” öeldakse süüdistuses.

Juhte kahtlustataksegi niisiis Helsingi narkopolitsei tegevuse järelevalve hooletusse jätmises.

Jari Aarnio juhtis Helsingi narkopolitseid, kuni ta peeti 2013. aasta novembris rasketes kuritegudes kahtlustatuna kinni. Aarniot kahtlustatakse ametikohuste vastaselt informatsiooniallikate registrist allikate andmete kõrvaldamises ja korralduse andmises, et uusi informatsiooniallikaid enam kirja ei panda.

Juurdluse käigus on põhjalikult uuritud, kas Helsingi politseis on kinni peetud reeglitest tegevuses informatsiooniallikatega ehk koostöös allmaailma vihjete andjatega.