Välisministrid otsivad enne 2. detsembril Brüsselis toimuvat kohtumist võimalusi oma maine päästmiseks. Neil on olemas rida kompensatsiooniks mõeldud ettepanekuid, mis pole kindlasti väärtusetud, kuid on kaugel liikmelisuse tegevusplaanist, kirjutab The Times.

Dilemma on Timesi hinnangul kindlasti lihtsam kui aprillis, kui Prantsusmaa ja Saksamaa blokeerisid USA initsiatiivi Gruusia ja Ukraina klubisse vastuvõtmiseks. Kaks kandidaatriiki on enese diskvalifitseerimisele erineval viisil ise kaasa aidanud.

Gruusia on seda ajalehe hinnangul teinud, võttes vastu tormaka otsuse astuda otsesesse vastasseisu Venemaaga kahe separatistliku piirkonna pärast. Konflikti alustamise kohta ilmnenud detailid on ägeda vaidluse objekt, kuid on muutnud väheusutavaks mõned Gruusia väited, nagu oleks Gruusia olnud puhtalt Vene agressiooni passiivne ohver.

Ukraina on Timesi arvamuse kohaselt mängust väljas oma valitsuse lagunemise ning rahva sügava lõhestatuse tõttu lääne ja Venemaa toetajateks.

Uue USA presidendi võimuletulek ja samaaegne Venemaa nõrgenemine langevate naftahindade ja kukkuvate börside tõttu tõstatavad hoopis tähtsama küsimuse: kuidas tahab USA nüüd Venemaad kohelda? Vastused sellele küsimusele tulevad järgmise aasta jooksul Washingtonist, mitte järgmisel nädalal Brüsselist.

Gruusia süüdistab aprillikuist NATO tippkohtumist Venemaale rohelise tule andmises Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse sissetungiks. Times nõustub selle seisukohaga. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel väitis, et Gruusia ja Ukraina ei ole valmis ja ütles selgesõnaliselt, et Venemaad ei tohiks provotseerida agressiivselt käituma. Timesile tundub, et selle asemel provotseeriti Venemaad oma territooriumi ulatust suurendama.

Alates hilissuvest on Timesi hinnangul olnud selge, et NATO ei kavatse ei Gruusiale ega Ukrainale liikmelisuse tegevusplaani (MAP) detsembrikuisel kohtumisel anda. Aprillis lubati küsimus uuesti üle vaadata järgmisel kohtumisel. Septembris põiklesid aga Briti ametnikud sellest küsimusest kõrvale, hoolimata Suurbritannia põhimõttelisest toetusest Gruusiale.

Gruusia ja Ukraina teavad, et kaubandus- ja kaitsekoostööpakett, mida neile järgmisel nädalal pakutakse, on parim, mida nad hetkel saada võivad. Kui Venemaa ei provotseeri uut Valge Maja administratsiooni jäikadele seisukohtadele, võib see olla parim, mida nad pika aja jooksul saada võivad, leiab The Times.