NATO on otsustanud aidata Gruusial saada alliansi liikmeks hoolimata Moskva teravast vastuseisust. Venemaa ignoreerib USA ja Euroopa kriitikat Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piiride valvamise üle. Täna, kui Gruusias algavad NATO sõjaväeõppused, on kaks poolt omavahel ebamugavalt vastamisi, kirjutab The Times.

Väited, et Moskva on president Mihheil Saakašvili kukutamiseks korraldatud riigipöördekatse taga, on tõestamata. Saakašvili seisab silmitsi kõige ulatuslikuma opositsiooni kampaaniaga tema kukutamiseks pärast võimuletulekut. Väidetav vandenõu ja mäss tankipataljonis on juhtinud tähelepanu opositsioonilt kõrvale ja andnud valitsusele võimaluse saada omale rahva toetus. 1000 NATO sõduri viibimine Gruusias Venemaa poolt korraldatud riigipöördekatse paljastamise ajal toetab Saakašvili püüdeid saada enesele NATO tugi Moskva vastu.

Riigipöördekatse korraldajad ja mässajad kinnitavad tahtmatult kõike, mida Saakašvili on öelnud Kremli püüdluste kohta hävitada Gruusia demokraatia pärast 2003. aasta Rooside revolutsiooni.

Mõttekäik on järgmine: et Venemaa ei suutnud eelmisel aastal Saakašvilit kukutada, õhutas Venemaa mässu Gruusia armees, et see töö lõpule viiks. Teisipäevased sündmused näitavad, et Gruusia on palju hapram, kui Saakašvili ja tema meeskond tunnistada tahavad. Poliitilised erimeelsused on demokraatia puhul tavalised, kuid lõhenemine sõjaväes on Gruusia-taolise riigi jaoks katastroof.

Kõik see on muusika Kremli kõrvadele. Ükskõik, kas riigipöördekatse korraldati Tbilisis või Moskvas, on tulemus nõrgestatud Gruusia ja suurem närvilisus NATO-s julgeolekuvihmavarju laiendamise üle Kaukaasiasse.