Dalai Laama tegi eelmisel kuul tiibetlastele pealtnäha leebe üleskutse loobuda kaitse all olevate loomaliikide nahkadest tehtud rõivaste kandmisest, teatab The Telegraph.

Usujuhi järgijad võtsid soovitust aga nii tõsiselt, et asusid massiliselt põletama ja hävitama karusnahkseid riideid ning looma nahkadega palistatud või kaunistatud rõivaid.

Tiibetlased kannavad traditsiooniliselt sooje loomanahku ning kasutavad nahka riiete ilustamiseks, muu hulgas kasutatakse selliste kaitse all olevate loomade nagu tiigrite ja leopardide nahku.

Tiibetlased asusid organiseeritult loomanahku põletama ning riideid hävitama. Hiina võimud vahistasid vähemalt üheksa inimest ning keelasid taolise põletamise. Vahistatule pannakse süüks rahutuste tekitamist ja Dalai Laamale toetuse avaldamist.

Dalai Laama esindajate sõnul oli üleskutse mitte poliitiline vaid looduskaitse alane. Hiina võimud kahtlustavad aga, et Indias elav Dalai Laama üritab tekitada Hiina ja Tiibeti vahel lõhet.

India loomakaitseasutuse Wildlife Trust andmetel hävitasid tiibetlased ligi miljardi krooni eest väärisnahku, lõkked seati üles nii pealinnas Lhasas kui teisteski Tiibeti provintsides, nahkade hävitamine toimus ka kloostrites.

Sündmuste kohta Indiasse salaja videosalvestuse toimetanud buda munk Lobsang Choephal ütles, et tegu on väga olulise sündmusega nii Hiina kui Tiibeti jaoks. “See näitab maailmale ja Hiinale, et tiibetlased kuulavad Dalai Laamat ning on valmis ohvreid tegema, kui ta soovib.”