Jõhkra 4. juuni veretöö aastapäev on Hiina võimude jaoks hell koht, tänavu satub see üldise dissidentluse mahasurumise taustale. Hiina võimud on võtnud senisest rangema joone igasuguse teisitimõtlemise vastu, kimbutatakse nii advokaate kui kirjanikke ja kunstnikke, pead tõstvatest vähemusrahvustest rääkimata, vahendab BNS AFP uudist.

Tian'anmeni ehk Taevase Rahu väljak täitus täna kaamerate ja vihmavarjudega inimestest, kellest aga paljud ei soovinud vastata küsimustele 4. juuni tähenduse kohta või tegid näo, et ei tea 22 aasta tagustest sündmustest midagi.

Üliõpilane Li Sisemongooliast, kus mais puhkesid rahvarahutused, ütles, et tema on 1989. aasta sündmuste mäletamiseks liiga noor. Siiski tunnistas noormees, et on toonasest tudengite protestiliikumisest täiskasvanutelt kuulnud.

Hiina võimud saatsid ööl vastu 4. juunil tankid Pekingi kesklinnas asuvale väljakule meeleavaldust maha suruma, surma said sajad, võibolla koguni tuhanded inimesed.

Inimõiguslased, teiste hulgas New Yorgis baseeruv Human Rights Watch on korduvalt nõudnud Hiina võimudelt oma toonaste ja praeguste tegude kohta aru andmist, kuid Peking vastas neljapäeval üleskutsele juba mitmendat korda teatega, et see teema on ammendatud.

"Kommunistlik partei ja valitsus on eelmise sajandi 1980.-te aastate lõpus aset leidnud rahutuste kohta juba järeldused teinud," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei ajakirjanikele.