Timesi kinnitusel korvavad soome noored inimkontakte mobiiltelefoniga rääkimise ja netis surfamisega. Soomlased olevat krooniliselt masendunud ja lõpetavad sageli elu enesetapuga, vahendab Ilta Sanomat.

Soomlased elavad pimeduse keskel ja tehnoloogia on muutunud inimkontaktide korvajaks. Vanasti uskusid soomlased müütilse surnutemaa Toonela tumedatesse jõududesse, nüüd usuvad You Tube’i, virtuaalelukate maasse, kirjutab The Times.

Kuigi Tuusula veresaun meenutab teisi koolitulistamisi, oli see ajalehe kinnitusel väga soomlaslik draama.

Times räägib, et Soomes on palju ruumi, ainult 120 (tegelikkuses 17,1) inimest ruutkilomeetri kohta. Järved eraldavad üksteisest sageli lähestikku asuvad külad ja linnad.

Praegusel aastaajal päike ei paista ja pered loevad päevi puhkuseni, millal nad võivad reisida Kagu-Aasia puhkuseparadiisidesse päikest kummardama. Kliiniline masendus on üldine, samuti enesetapud. Põhjala talv eristab noored väikeküladesse: nad saabuvad kooli pimedas ja lahkuvad pimedas. Sageli on kodutee väga pikk, kirjutab Times.

Times’i väitel on sõprus traditsioonilises mõttes sageli suvepäevade luksus. Seetõttu on sõprus Soomes muutunud virtuaalseks. Kui soome teismeline saabub koju, läheb ta interneti vestlusfoorumitesse. You Tube korvab televisiooni, mida noored peavad igavaks ja keskealiseks.