Väidetavalt on Merkel isiklikult pöördunud oma julgeolekuteenistuse poole, et saada selgust kahtluste osas, mille kohaselt kasutab Venemaa hübriidsõja taktikat – segu meediamanipulatsioonidest , spionaažist ning poliitilisest ja sõjalisest survestamisest – et nõrgestada liidukantsleri positsiooni.

Ametnikud Berliinis on veendunud, et Venemaa president Vladimir Putin, kes teenis Nõukogude Liidu viimastel aastatel KGB ohvitserina Ida-Saksamaal Dresdenis, tahab kahjustada või isegi kukutada Merkelit, kes on kutsnud Euroopat ühiselt seisma Venemaa Krimmi annektsiooni ning sõjategevuse vastu.

Merkelile lähedalseisvad allikad märgivad, et sisejulgeolekuteenistus Verfassungsschutz ning teabeteenistus Bundesnachrichtendienst otsustati uurimisse kaasata pärast Moskva massilist meediakajastust kuriteole, mida tegelikult üldse ei toimunudki.

Jutt on loost, millest räägiti Vene meedias mitu nädalat järjest ja mille sisuks oli 13–aastase vene päritolu koolitüdruku vägistamine Berliinis.

Sõna võttis ka Venemaa välisminister Sergei Lavrov, kes ütles, et uudis tüdruku kadumise kohta vaikiti pikka aega mingil põhjusel maha. Lavrov hoiatas probleemide kalevi alla panemise eest.