Pool 2800 elanikuga linnast evakueeriti, sest oli olemas ka uue plahvatuse oht, vahendab CNN.

„See oli nagu oleks tuumapomm plahvatanud,“ ütles linnapea Tommy Muska. „Suur seenekujuline pilv. Paljud inimesed said viga. On palju inimesi, keda homme ei ole siin.“

Plahvatust oli tunda 80 kilomeetri kaugusel ning USA geoloogiateenistuse teatel oli see võrdväärne 2,1-magnituudise maavärinaga.

Päästeteenistuste esindajad kardavad, et hukkunute arv võib tõusta 60-70-ni, ütles linna eriolukordade juhtimise süsteemi direktor George Smith.

Plahvatus toimus kell 20.50 USA idaranniku aja järgi (kell 3.50 Eesti aja järgi).

Smithi sõnul purunesid plahvatuse tagajärjel paljud hooned kahe kvartali raadiuses. Tema hinnangul hävis 10-15 hoonet ja umbes 50 sai kahjustusi.

Lähedalasuvale Waco haiglale anti korraldus oodata umbes sadat vigastatut.

Hillcresti haigla juhi Glenn Robinsoni sõnul seati õnnetuspaiga lähedal jalgpalliväljakul üles ajutine jaotuskeskus. „Meile voolab pidevalt patsiente nii kiirabiautode kui ka erasõidukitega,“ ütles Robinson.

Vähemalt kuus helikopterit toimetasid vigastatuid haiglatesse. Ülejäänuid transporditakse kiirabiautode ja muude sõidukitega.

Üks väetisemahuti jäi tehases esialgu terveks ja inimesed evakueeriti tehase ümbrusest juhuks, kui ka see peaks plahvatama. Õnnetuspaiga lähedal oli 133 elanikuga vanadekodu, mille elanikud tuli evakueerida.

Sündmuskohal viibivatele tuletõrjujatele teeb muret veevaba ammoniaak – lämmatav teravalõhnaline gaas, mida kasutatakse väetisena. Koos veega põhjustab see inimese kehal tugevaid põletusi ja suuremates kogustes on surmav.

Texase kuberner Rick Perry teatas, et on plahvatusest teadlik ja teeb tööd igasuguste ressursside õnnetuspiirkonda saatmiseks.