Raporti kohaselt on terroristide infiltreerumine osutunud võimalikuks seetõttu, et politsei ja armeega liituda soovivate iraaklaste tausta ei kontrollita piisavalt, teatab CNN.

Ministeeriumide hinnangul on värbamis- ja kontrollimisprotseduurid puudulikud. „Hoolimata hiljutistest edusammudest on paljud värvatud vaevu kirjaoskajad, mõnede puhul ilmneb hiljem kriminaalne taust või füüsiline puue,” on raportis kirjas.

100-leheküljelise raporti kohaselt on piisavalt tõendeid sellest, et mässulised on politsei ridadesse imbunud.

Terroristid on korduvalt rünnanud politsei värbamiskeskusi ja politseijaoskondi, viimase aasta jooksul on hukkunud üle 1600 Iraagi politseiniku.

Pentagoni andmetel on Iraagis praegu 63 000 täielikult välja õpetatud politseinikku. USA soovib 2006. aasta lõpuks välja õpetada ja varustada kuni 135 000 Iraagi politseinikku. Washington on korduvalt kinnitanud, et võti terroristide võitmiseks Iraagis on sealsete julgeolekujõudude ülesehitamine, et iraaklased saaks ise oma riigis julgeolekut tagada ning võõrväed võiks lahkuda.

Raporti kohaselt peaks kaaluma võimalust anda värvatavate tausta kontroll üle Iraagi siseministeeriumile, kes saaks tööga ilmselt paremini hakkama kui USA sõjavägi.

Raport koostati juba mais ning Pentagoni kinnitusel on juba astutud samme vigade likvideerimiseks.

Raportis tuuakse välja ka Iraagi politsei edusamme, eriti jaanuarikuiste valimiste ajal ning asjaolu, et politseinikud on muutunud tänavapildis taas nähtavaks. Arvamusküsitlused näitavad, et iraaklaste usaldus oma politseijõudude vastu on pidevalt kasvanud.