Leedu apellatsioonikohtus olid arutlusel Kusaite kaebused seoses samade taotluste tagasilükkamisega Vilniuse ringkonnakohtus, vahendas BNS.

Kusaite advokaat Kestutis Stungys ütles kohtus, et eelmised kohtuotsused on ebaseaduslikud, kuna rikuvad Euroopa inimõiguste konventsiooni ning seadusi, mis sätestavad õigust objektiivsele ja erapooletule kohtulikule arutelule.

„Ma tahan, et avalikkus saaks teada, et teda informeeritaks, kuidas kogu see asi tekkis, millistel alustel ja millisest vanusest mind sellesse tõmmati,“ ütles Kusaite ajakirjanikele.

Stungys ütles omakorda, et vajadusel tuleks kinniseks kuulutada osa protsessist, ent mitte kogu protsess. Teisipäeval otsustas kohus pidada avaliku istungi.

Istungil arutamiseks esitatud taotluste seas oli ka kaitsja taotlus ühendada üheks kohtuasjaks Kusaite ning tema väidetavate kaasosaliste – tšetšeenide Apti ja Aišat Magmadovite kohtuasi. Prokurör esitas vastuväite, põhjendades, et Magmadovite osas pole kohtueelne uurimine veel lõpetatud.

Stungys ütles kohtus, et protsess ei tohiks olla orienteeritud Venemaa väärtustele, vaid Euroopa Liidu väärtustele, kelle terroristide nimekirjas pole tema sõnul Põhja-Kaukaasia islamiorganisatsioone.

Kohus langetab otsuse esitatud taotluste osas reede hommikul.

Kusaitet süüdistatakse organiseeritud grupi moodustamises terroriakti toimepaneku eesmärgil. Süüdimõistmise korral ähvardab teda eluaegne vangistus.

Kusaite peeti kinni üleeelmise aasta 29. oktoobril kahtlustatuna terroriakti kavandamises. Prokuröride väitel tunnistas kahtlusalune üles, et kavatses sõita Tšetšeeniasse ja end seal väeosa juures õhku lasta.

Naine eitab oma süüd ning tema ema väidab, et kriminaalasja tema tütre vastu fabritseerisid Leedu julgeolekuameti ja prokuratuuri töötajad.

Venemaal vahistatud Apti Magmadovit ja Aišat Magmadovat kahtlustatakse selles, et nad värbasid leedulanna terroriakti toime panema.