Briti ametnikud usuvad, et tegemist on osaga kübersõjast, millega Moskva püüab Briti sõdureid ja nende liitlasi ärevaks teha ja hirmutada.

Alates Briti sõdurite Eestisse saabumisest 2017. aastal on paljud neist saanud kahtlasi sõnumeid Facebooki või Twitteri kontodele ning sõnumeid on saadetud ka isiklikele nutitelefonidele, teatasid allikad.

„Mõned meist on saanud veidraid teksti- ja Facebooki sõnumeid ja nii edasi. Need on alati kirjutatud inglise keeles ja mõnikord nad ütlevad selliseid asju nagu: „Me jälgime teid,”” rääkis üks anonüümseks jäänud sõdur Daily Telegraphile. „See on veidi muret tekitav, sest nad teavad selgelt, kes me kõik oleme. Aga me oleme kõik välja õpetatud, et oodata ja ignoreerida selliseid asju. Ma ei ütleks, et Vene plaan töötab.”

Facebooki ja Twitteri sõnumid arvatakse olevat niinimetatud „bot’ide” - pidevalt Kremli propagandat levitavate Venemaaga seotud anonüümsete kontode kätetöö.

NATO ametnikud on rääkinud ka murest, et Moskva häkib sõdurite nutitelefone, et saada kasulikke andmeid ja kontakte.

USA sõjaväelased on varem kurtnud, et nende asukohta jälgiti Eestis viibides nutitelefoni kaudu ning Hollandi hävitajate piloodid teatasid, et nende naised ja naissõbrad on saanud Vene trollidelt häirivaid telefonikõnesid.

Eestis viibivatel Briti sõduritel on praegu lubatud kasutada oma isiklikke nutitelefone, aga kasutusel on „korralikud ettevaatusabinõud”, et kaitsta neid Venemaa tegevuse eest, märkis Briti riigikaitseallikas Daily Telegraphile.

Suurbritannia riigikaitsestaabi ülem, kindral Sir Nick Carter hoiatas äsja, et Suurbritannia on sõjas iga päev pidevate küberrünnakute tõttu Venemaalt ja mujalt. Carteri sõnul ei ole tänapäeva maailmas piiri sõja ja rahu vahel enam olemas.

Varem sel aastal teatas Briti armee, et osaleb esimest korda sotsiaalmeediasõjategevuses uue üksusega, mis moodustati vastutegevuseks Venemaa pahatahtlikule tegevusele.

„Ma arvan, et on tegelikult Venemaast väga abivalmis näidata teenistuses olevale isikkoosseisule ja teistele, kui ebakindel elektrooniline meedia on ja kui tähtis on olla diskreetne selles, mida neid süsteeme kasutades öeldakse,” kommenteeris Briti parlamendi riigikaitse valikkomitee esimees dr Julian Lewis. „Eesti on rindejoonel, NATO riik, mis võib olla agressiivse Venemaa poolt ohus. Seetõttu on meie sõdurid seal: kõik NATO riigid saavad kokkuhoidmisest kasu.”