Teadaolevalt paiskus juba 24. augusti varahommikul õhku kemikaalset ainet ja tõenäoliselt pärineb reostus poolsaare põhjaosas asuvast titaanidoksiiditehasest, vahendab uudistekanal UNIAN.

Venemaa üritas algselt kohalike võimude kaudu juhtunut varjata, öeldes, et hoolimata kahtlasest sudust ja väljas liikudes tunda olevast spetsiifilisest kemikaalilõhnast, ei ole vaja muretseda, sest kellegi elule ega tervisele see ohtu kindlasti ei kujuta.

Ainult mõni päev jõudis mööduda, kui kohalike sõnul võis nägema hakata lindude kadumist - nende laipu võis ka maast leida. Järgnevalt hakkasid lehed puudelt maha kukkuma, hoolimata veel kestvatest suveilmadest, ja täheldati metallesemetele, ennekõike autodele õlise roostevärvi tekkimist.

Arstide poole hakkas pöörduma üha rohkem inimesi samasuguste sümptomitega: köha, tundlik ja valuline nahk ning paistetus suus, ninas, kurgus ja silmades.

Armjanski linnast, mis asub üsna titaanitehase lähedal, evakueeriti vajadust põhjendamata lapsi ning titaanitehase töötajatel paluti vähemalt kahel järgneval nädalal tööle mitte ilmuda.

Ukraina võimude teatel ei ole enam põhjust loota, et tegemist ei ole ulatusliku keemiareostusega, sest märke kemikaali õhkupaiskumise kohta on liiga palju, rääkimata rahvusvahelistest hoiatustest, teiste seas ÜROlt, OSCElt ja WHOlt. Juba esimeste ohumärkide järel alustati inimeste evakueerimist ja ametiasutuste, sh koolide sulgemist ka Ukraina pool piiri.

Alles sel nädalal tunnistas Krimmi juht Sergei Aksjonov, et juhtunut titaanitehases uuritakse ja õhus on tõepoolest kõrgem vääveldioksiidi kontsentratsioon. Tema sõnul ei ole aga muretsemiseks põhjust ja elanikel tuleks jätkata oma igapäevaelu.

Hoidlasse hakati teadaolevalt juurde pumpama vett.

Titaanitehas, mis asub Venemaa kontrolli all oleval poolsaarel, kõigest mõne kilomeetri kaugusel Ukraina piirist, on üks Euroopa suurimatest titaandioksiidi tootjatest ja selle omanik on üks Ukraina rikkamatest oligarhidest Dmõtro Firtaš.