Soul on kutsunud oma kodanikke üles siseruumides püsima ja hoiatas, et on koroonaviiruse vastases võitluses silmitsi kriitilise hetkega. Alates 20. jaanuarist, mil riik teatas oma esimesest juhtumist, registreeriti täna teadaolevate juhtumite arvu suurim hüpe - ööpäevaga 813 uut juhtumit. Juhtumeid on seal kokku 3150. Soul tõdes, et veel üks inimene on viirusesse surnud, kasvatades surmajuhtumite arvu 17-ni, vahendab The Guardian.

Lõuna-Korea asetervishoiuminister Kim Kang-lip ütles laupäeva hommikul: "Oleme palunud teil hoiduda sel nädalavahetusel avalikest üritustest, sealhulgas usukogunemistest või protestidest. Palun jääge koju ja hoiduge välja minemast: vähendage kontakti teiste inimestega." Tervelt 476 uut juhtumit olid pärit Lõuna-Korea linnast, kus asub sealse haiguspuhangu epitsentriks olev ususekt. Tervishoiuasutused on võtnud proovi enam kui 250 000 kirikuskäijalt.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres kutsus reedel valitsusi üles "tegema kõik võimaliku", et peatada viiruse levikut. "Me teame, et peatamine on võimalik, kuid võimaluste aken sulgub," ütles ta New Yorgis ajakirjanikele.

USAs on terviseametnikud mures, et koroonaviirus levib seal lääneranniku kogukondade kaudu pärast seda, kui kolm inimest - üks Oregonis, üks Californias ja üks Washingtonis - nakatatusid teadmata viisil. Tuvastatud patsientideks olid vanem naine Põhja-Californias, kellel olid kroonilised tervisehäired, keskkooliõpilane Washingtonis, ja põhikooliõpetaja Oregonis. Keegi neist ei ole hiljuti välismaale reisinud ega ole teadaolevalt olnud tihedas kontaktis mõne reisija või nakatunud inimesega, teatasid võimud reede õhtul.

Uue koroonaviiruse tagajärjel hukkunute arv on väljaspool Hiinat kõrgeim Iraanis. Ametlikult on surmajuhtumeid seal vähemalt 34, kuid arvatakse, et tegelik arv võib olla oluliselt suurem. Terviseametnikud on rääkinud sadadest ohvritest, ent riik keeldub neid numbreid kinnitamast. USA on karmistanud ka oma reisinõuandeid, tõstes Iraani ja Itaalia reisihoiatuse kolmandale tasemele, soovitades inimestel sinna reisimist tungivalt vältida.

Austraalia kehtestas samal ajal reisikeelu Iraani (samasugune keeld on ka Hiinale) pärast seda, kui võimud teatasid, et nad üritavad leida kuni 40 inimest, kes võisid Queenslandis kohtuda Iraanist naasnud kosmeetikuga, kellelt võetud proovi tuli tagasi positiivsena.

Suurbritannia valitsus kinnitas laupäeval, et kodumaalt lahkunud britt kuulub kuue reisija hulka, kes surid pärast kruiisilaeval Diamond Princess koroonaviirusesse nakatumist. Välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et „toetame Jaapanis hukkunud briti mehe perekonda, kes on ühenduses kohalike võimudega. Meie kaastunne ja mõtted on lahkunud mehe perega sel raskel ajal. ”

Ühendkuningriigis tuvastati reedel neli uut juhtumit, sealhulgas esimene nakatunu Walesis. Viimane oli hiljuti külastanud Põhja-Itaaliat, Euroopa enim kannatanud piirkonda, kus on viimase seisuga 21 surmajuhtumit ja 889 haigestunut.

Mandri-Hiinas registreeriti ööpäevaga 427 uut juhtumit, millest kõik peale nelja olid Hubei provintsis. Mandri-Hiinas on kinnitatud kokku umbes 80 000 juhtumist. Hukkunute arv tõusis 47 võrra, tuues surmade üldarvu 2835-ni.

Jaapanis Tokyos ja Osakas toimuvad traditsioonilised kirsifestivalid, mis meelitavad kohale miljoneid inimesi, kes soovivad nende valgeid ja roosasid õisi näha, ei jätku aprillis enam plaanipäraselt. "Meil on siiralt kahju nende pärast, kes ootasid seda huviga ... aga palun püüdke meist aru saada," ütles festivali korraldaja.

Üleilmselt on teada hinnanguliselt 85 000 Covid-19 juhtumist ja umbes 2900 surmast. Viirus on jõudnud 58 riiki, sh Eestisse ja Leetu - vaid nädal varem oli neid riike umbes poole vähem.