Need numbrid eeldavad, et lennuliiklus jääb täiemahuliseks. Kui lennuliiklust haiguse levikupiirkonda vähendataks 80 protsendi võrra, on ebola Prantsusmaale levimise risk endiselt 25-protsendine ja Suurbritanniasse levimise risk 15-protsendine, vahendab Reuters.

„See on tegelikult loterii,“ ütles Suurbritannia Lancasteri ülikooli viiruste ekspert Derek Gatherer, kes on ebolaepideemiat jälginud.

Surmav epideemia on tapnud pärast märtsis Lääne-Aafrikas alguse saamist üle 3400 inimese ning on nüüd hakanud kiiremini levima. Seni on nakatunud ligi 7200 inimest.

Riikide hulgas, kuhu haigus kõige tõenäolisemalt järgmisena levib, on Prantsusmaa, sest seal on tihedad suhted epideemias kõige rohkem kannatanud riikide Guinea, Sierra Leone ja Libeeriaga. Suurbritannia Heathrow' lennujaam on aga üks maailma suurimaid reisikeskusi.

Prantsusmaal ja Suurbritannias on seni kummaski ravitud üht nende riikide kodanikku, kes on ebolasse haigestununa koju toodud ja paranenud. Teadlaste sõnul võivad paljud inimesed ebola Euroopasse tuua, teadmata, et on nakatunud.

„Kui see asi Lääne-Aafrikas edasi möllab ja tõesti hullemaks läheb, nagu mõned inimesed on ennustanud, on ainult aja küsimus, millal need juhtumid satuvad Euroopasse suunduvale lennukile,“ ütles Gatherer.

Haiguse Belgiasse jõudmise tõenäosus on 40 protsenti, Hispaania ja Šveitsi oma 14 protsenti, selgub esimesena ajakirjas PLoS Current Outbreaks avaldatud uurimusest. Neid andmeid uuendatakse nüüd regulaarselt veebilehel www.mobs-lab.org/ebola.html.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) ei ole kehtestanud mingeid reisipiiranguid ning on kutsunud lennufirmasid üles jätkama lende epideemiariikidesse. British Airways ja Emirates on mõned lennud ära jätnud.

Patsiendid võivad teisi inimesi kõige tõenäolisemalt nakatada, kui ebola on lõppstaadiumis koos sisemiste ja väliste verejooksude, rohke oksendamise ja kõhulahtisusega. Kõik väljuvad vedelikud sisaldavad suures koguses nakkavat viirust.

Haigusel võib aga olla ka pikk peiteperiood, kuni 21 päeva, mis tähendab, ei inimesed ei pruugi nädalaid teada, et on nakatunud, sest puuduvad igasugused sümptomid.

Euroopa Liidus tähendab inimeste vaba liikumine seda, et teadmatult ebolasse nakatunu võib vabalt sõita läbi mitme riigi, enne kui end haigena tunneb ja abi otsib, ning olla nädalaid kontaktis sõprade või võõrastega.

Nottinghami ülikooli molekulaarviroloogiaprofessor Jonathan Ball ütles, et isegi siis, kui epideemiariikidest saabujaid lennujaamades kontrollitaks, tähendab pikk peiteperiood seda, et juhtumid võivad võrgust läbi lipsata.

Tervishoiuspetsialistide sõnul on oht, et ebola leviks laialdaselt või areneks epideemiaks rikkas ja arenenud riigis, siiski äärmiselt väike.

Näiteks Nigeerias, kus on ühed maailma rahvarohkemad ja kaootilisemad linnad, on ebola suudetud kiire ja detailse tegutsemise abil peatada.