Aastronoomide rahvusvaheline ühing otsustas 2006. aastal, et Pluuto ei ole enam ametlikult planeet: staatus, mis anti talle avastamisel 1930. aastal, ja mille äravõtmisega kahanes päikesesüsteemis olevate planeetide hulk seniselt üheksalt kaheksale, vahendab uudistekanal BBC News.

NASA Kuiperi vöö uurimisega tegelev teadlastepaar leiab, et astronoomide ühingu põhjendus Pluuto väljaarvamisel planeetide seast selle väiksuse ja seda ümbritseva keskkonna tõttu ei ole pädev. Sterni ja Grinspooni sõnul ei oleks seesuguse käsitluse kohaselt saanuks ka meie koduplaneeti selle sündimisejärgsel 500 miljonil aastal planeetide hulka liigitada.

Mehed pakuvad lahenduse: kõiki ümmarguseid taevakehi, hoolimata nende suurusest (väikese erandiga: need peavad olema väiksemad kui täht, mille ümber nad tiirlevad -toim) ja neid ümbritsevast keskkonnast, võiks hakata planeetideks nimetama. Kui nende idee läbi läheb, saab nn kääbusplaneet Pluutost taas täieõiguslik planeet.

Tegelikult on Pluuto olemuse üle vaieldud tema avastamisest saati. Algselt nimetati Pluuto planeediks, sest teadlasi veenis, et ta on Maaga ühesuurune. Ja hiljem, kui teada saadi, et ikka ei ole, jäeti talle planeedi tiitel pelgalt seetõttu, et ta oli ainus teadaolev suur objekt Kuiperi vöös, saladuslikus, komeetidest kubisevas tsoonis teispool Neptuuni.