Nõukogu kutsub üles kehtestama rahvusvahelised regulatsioonid kosmoseprahi hulga piiramiseks ja uurima võimalusi selle kokku kogumiseks suurte magnetvõrkude või hiiglaslike vihmavarjude abil, teatab BBC News.

Kosmosepraht koosneb väikeste osakeste pilvedest, kasutatud rakettmootoritest ja vanadest satelliitidest.

Mõned arvutimodelleeringud näitavad, et orbitaalse saasta hulk on jõudnud kriitilise punktini, kus osakesed omavahel pidevalt põrkuvad ja väiksemateks osadeks lagunevad, mis suurendab kosmosesõidukite rikete ohtu.

Katsed piirata kosmoseprahi hulka on viimastel aastatel saanud kaks suurt tagasilööki.

2007. aastal korraldas Hiina satelliidivastase relva katsetuse, mille käigus hävitati maha kantud ilmasatelliit, mis purunes 150 000 tükiks läbimõõduga üle ühe sentimeetri.

Kaks aastat hiljem põrkasid orbiidil kokku kaks satelliiti, millest üks oli maha kantud ja teine aktiivne, ning tekitasid veelgi rohkem prahti.

„Need kaks üksikjuhtumit kahekordistasid osakeste arvu Maa orbiidil ja muutsid olematuks kõik, mida me viimase 25 aasta jooksul teinud olime,“ ütles uurimistööd juhtinud Donald Kessler.

Rahvusvaheline kosmosejaam peab tihti kosmoseprahi eest kõrvale põikama. Saast tiirleb ümber Maa kiirusega 28 164 kilomeetrit tunnis.

Juunis möödus praht jaamast nii lähedalt, et kuus meeskonnaliiget pidid minema päästekapslitesse ja valmistuma Maale evakueeruma.