USA ja tema Aasia liitlased on möönnud, et Pyongyangil õnnestus möödunud nädalal objekt orbiidile saata, vahendab BNS.

Stalinistliku riigi kinnitusel tegeleb objekt Maa jälgimisega.

Harvard-Smithsoniani astrofüüsika keskuse teadlane Jonathan McDowell ütles, et satelliit on orbiidil, kuid mingeid signaale see ei saada.

"Meile teadaolevalt ei ole satelliit töökorras, see on küll orbiidil, kuid ilmselgelt pole sellega kõik korras," lisas McDowell.

Astrofüüsiku sõnul on ebaselge, kas Kwangmyongsong-3 nime kandev satelliit esialgu töötas. Võimalik on veel stsenaarium, mille kohaselt saadab see välja avastamiseks liiga nõrka signaali.

Füüsiku hinnangul esineb satelliidil veel probleeme, see kõigub valguse käes, mis tähendab, et päikesekiirgus paistab selle peale erinevate nurkade all ning satelliit ei asu vertikaalselt Maaga.

Vaatamata mittetöötamisele on satelliit jätkuvalt orbiidil. Veebilehe www.n2yo.com andmeil oli satelliit esmaspäeval vähemalt 505 kilomeetri kõrgusel Maast. Põhja-Korea ametlikud allikad edastasid analoogilist informatsiooni.

"Niisuguste satelliitide liikumist on raske prognoosida, kuid rangelt võttes peaks taolise tihedusega objekt mitmeks aastaks orbiidile jääma," märkis McDowell.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur (KCNA) tsiteeris eelmisel nädalal stalinistliku riigi teadlast, kelle sõnul on satelliidi tehnoloogia veatu ning see edastab orbiidil olles kahele eelmisele riigijuhile Kim il Sungile ja Kim Jong-il-ile pühendatud laule.

Põhja-Koreas mälestati esmaspäeval endist riigijuhti Kim Jong-ili, kes aasta eest südamerabandusse suri.

Oma 70-aastaseks elanud isa mälestustseremooniat juhtis poeg ja võimupärija Kim Jong-un.

Stalinistlik riik korraldas kolmapäeval kaugmaaraketi katsetuse. Jaapani teatel tõusis rakett kolmapäeval Põhja-Korea läänerannikult õhku ja ületas 12 minutit pärast starti Jaapanile kuuluva Okinawa saare. Jaapan ei tulistanud raketti alla.

Pyongyang nimetas kolmapäevast raketistarti teadusprojektiks, mille eesmärk oli viia orbiidile ilmasatelliit. USA ja teiste lääneriikide hinnangul oli tegu ÜRO resolutsioonidega keelatud ballistilise raketi katsetusega.

ÜRO julgeolekunõukogu mõistis raketistardi hukka ja lubas "kohaseid vastusamme".

Tõenäoliselt oli raketistart ajastatud Kim Jong-ili surma-aastapäevale ning selle eesmärk oli suurendada Kim Jong-uni populaarsust.