Kui mujal räägivad riigijuhid kodanikele sellest, millest nad epideemiaga võitlemiseks loobuma peavad, siis Vene president Vladimir Putin üritab siiani püsida heade uudiste tooja rollis. Presidendi jutu põhjal otsustades tähendab järgmisel nädalal algav tööseisak tavainimesele eelkõige erakorralist palgalist puhkust. Lapsetoetusi ja töötu abiraha tõstetakse, väikefirmad saavad maksepuhkust ja kannatama peavad eelkõige ahned rikkurid, kes püüavad oma varasid Venemaalt välja viia.

Käskude, piirangute ja muude halbade uudiste väljakuulutamine on jäänud peaminister Mihhail Mišustini ja kohalike omavalitsusjuhtide ülesandeks. Neist agaraim on Moskva linnapea Sergei Sobjanin, kes asus häirekella lööma juba siis, kui Putini sõnul oli viirusest üldjoontes jagu saadud. Nüüd peavad Moskvas kehtestatud piirangud üle võtma ka teised regioonid.

“Olgu põhjusega või mitte, aga praeguses olukorras hakatakse seda tõlgendama poliitilise manöövrina – võib-olla ihaldab Sobjanin endale Mišustini kohta, aga võib-olla koguni veel enamat,” kirjutab hiljutises analüüsis politoloog Mark Galeotti. Samal ajal hoiatatakse, et Putini väljakuulutatud "puhkusenädal" võib nakkuse levikule hoopis kaasa aidata.