Bushi vahistamist nõudis umbes 200 meeleavaldajat, kellest paljud lehvitasid kingi, teatab Rabble.ca.

„Minu maal on selle sõja tõttu palju orbusid,“ ütles iraaklanna, kes ei öelnud oma nime, sest kardab Iraagis elava perekonna pärast. „Nii palju süütuid naisi ja lapsi on tapetud – mida nad tegid, et see ära teenida? Ma tahan, et ta vangi pandaks.“

Kanada rahvusvahelise õiguse keskus esitas Surrey provintsikohtule taotluse Bushi arreteerimiseks.

Neli hagejat, Hassan bin Attash, Sami el-Hajj, Muhammed Khan Tumani ja Murat Kurnaz kannatasid aastaid ebainimliku kohtlemise, sealhulgas peksmise, aheldamise, käeraudades seinale või lakke riputamise, tualetti mitte laskmise, une-, toidu- ja veepuuduse, äärmuslike temperatuuride ja emotsionaalse pinge all USA sõjaväebaasides Afganistanis ja/või Guantánamo vangilaagris. Kui kolm hagejat vabastati ilma süüdistust esitamata, siis neljas, bin Attash on endiselt Guantánamos, ilma et talle oleks kunagi millegi eest süüdistus esitatud.

Varem sel aastal oli Bush sunnitud ära jätma reisi Šveitsi, sest inimõigusteorganisatsioon Amnesty International ja teised organisatsioonid ähvardasid teda samasuguse kohtuasjaga.

Bush ja teised tema administratsiooni töötajad kinnitavad, et nende meetmed olid rahvusvaheliste seaduste järgi nii legaalsed kui ka vajalikud, et ennetada terroriakte pärast 2001. aasta 11. septembrit.

„Ma vihkan kriminaalõigussüsteemi, aga kui keegi on ära teeninud õigusemõistmise, on need sõjakurjategijad nagu Bush ja Clinton,“ ütles meeleavaldusel osalenud Usman Majeed. „Lõpuks on see süsteem ise, mis peaks kohtu all olema – see on rajatud imperialismile ning rikkuse ülekandmisele kolmandast maailmast esimesse maailma.“

Amnesty Internationali ja liikumise Occupy Vancouver liikmetega ühinesid ja kohalikud elanikud, keda pahandas, et Bushi oli ärifoorumile kõnelema kutsunud Surrey linnapea Dianne Watts.

Amnesty teatel põhinevad Bushi-vastased süüdistused tema „täiustatud ülekuulamistehnikatel“, nagu simuleeritud uputamine, isolatsioon, äärmuslikud temperatuurid ja müra ning kirstusuurused kongid.