Jaapanis on aastakümneid kehtinud hoonete projekteerimist puudutavad karmid seadused. Pilvelõhkujad kõiguvad maavärina ajal paindlikult küljelt küljele, kuid hoone konstruktsioonid ei purune, kirjutab ajakirja Tekniikka & Talous kirjasaatja Jaapanist.

Jaapan asub maavärinapiirkonnas mandrilaamade piiril, kuid seal ehitatakse pilvelõhkujaid, mitmekorruselisi kiirteid ja shinkansen ülikiireid raudteid. Suure osa energiast saab riik tuumaelektrijaamadest.

Sillad, teed ja raudteerööpad on ehitatud turvavaruga, mis võtavad maavärinad arvesse. Nii ei sõitnud mitmesajakilomeetrise tunnikiirusega liikuvatest rongidest mitte ükski rööbastelt välja. Väiksematel maanteedel läks asfalt nii palju kortsu, et autod jäid põhjapidi kinni.

Hoonetes olev sisustus ei ole aga spetsiaalselt maavärina puhuks ehitatud. Nii on köögid mitmel pool Jaapanis täis katkist klaasi ja portselani. Fassaadidelt ja ka hoonete seest on alla kukkunud krohvi, mis on tekitanud ohtlikke olukordi.

Mobiiltelefonivõrgud ei tööta endiselt korralikult, sest need on projekteeritud tavapärasele kõnede arvule. Katastroofi tõttu ületatakse aga tavapärane kõnede arv nii mitmekordselt, et kõned ei lähe läbi.

Internet, mille USA armee kavandas esialgselt püsima jääma ka täieliku hävingu puhul nagu tuumarünnak, töötab tõrgeteta.