Analüütikute sõnul on pakkumine mõeldud hinduvastastele meeleoludele õli tulle valamiseks ning toetuse vähendamiseks Islamabadi valitsuse võitlusele al-Qaida ja Talibani vastu.

„Kui India alustab sõda Pakistani vastu, jagame me võitluse kaheks osaks. Õhukaitse jääb armee vastutusele ning Tehrik-e-Taliban Pakistan peab võitlust maa peal,” ütles Talibani asejuht Maulvi Faqir Mohammad teisipäeval avaldatud videos. „Kui India teeb selle vea, et ründab Pakistani, kaitseb Tehrik-e-Taliban Pakistani ja islamit.”

Tehrik-e-Talibani juhib Baitullah Mehsud, keda Pakistan süüdistab endise peaministri Benazir Bhutto mõrvas. Bhutto lesk on praegune president Asif Ali Zardari.

Kaitseanalüütik Hasan Askari Rizvi sõnul tahab Taliban enesele Pakistanis poolehoidu võita, rõhutades, et nad on valitsuse sõbrad.

Tuumarelva omavad India ja Pakistan on pärast eraldumist 1947. aastal maha pidanud kolm sõda, neist kaks Himaalajas asuva Kašmiiri üle, mida mõlemad enese osaks peavad.

Vaatamata pingetele peavad vähesed vaatlejad tõenäoliseks täieulatusliku konflikti vallapääsemist. Samas märgitakse, et kahe riigi vahelise rahuprotsessi aeglustumine tuleb kasuks Pakistani äärmuslastele.