"Need rünnakud on kevadpealetungi algus ja me oleme neid kuid planeerinud," ütles Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid Reutersile, vahendab BNS.

Afganistani pealinna Kabuli tabas pühapäeval koordineeritud rünnakute laine: linnas kärgatasid plahvatused ja kostis tulistamist, mässajad hõivasid hotelli ja üritasid tungida parlamendihoonesse.

Pealtnägijate teatel hõivasid suitsiidivõitlejad äsjavalminud hotelli Kabul Star, mis asub piirkonnas, kus on ka suur Ühendriikide sõjaväebaas, ÜRO esindus ja presidendipalee.

Mitu ründajat üritas siseneda Afganistani parlamendi hoonesse, kuid löödi tulevahetuses julgeolekujõududega tagasi, ütles parlamendi pressiametnik Qudratullah Jawid sündmuspaigalt.

Afganistani parlamendiliikmed ühinesid Kabulis julgeolekujõududega, et astuda vastu hoonet vallutada üritanud Talibani võitlejatele, rääkis üks rahvaesindaja.

"Mõned parlamendisaadikud, mina ja minu ihukaitsja teiste hulgas, võitlesid mässajatega, kes on hõivanud kuuekorruselise maja parlamendi vastas," ütles Kandaharist pärit saadik Mohammad Naeem Lalai parlamendihoonest, kus pealetungi hetkel toimus istung.

"Nüüd on nad lõpetanud parlamendi tulistamise ja hakanud tulistama läheduses asuvat (teise asepresidendi Mohammad Karim) Khalili maja," lisas ta.

Rünnakulaine algas mitme suure plahvatuse ja kuulipildujatärinaga USA saatkonna lähedal Wazir Akbar Khani piirkonnas. Saatkond andis häire ja manitses oma töötajaid varjuma, vahendasid AFP reporterid oma saatkonnahoone lähedal paiknevasse kontorisse laekunud teadet.

Taliban on alustanud Afganistanis kevadist rünnakuhooaega, mis tavapäraselt järgneb lahingutegevust pärssivale karmile talvele.