Ametnike sõnul algas rünnak kohaliku aja järgi kella ühe paiku öösel, kui Talibani võitlejad piirasid linna mitmest suunast. Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid ütles, et rünnaku järjel vallutati mitu olulist hoonet, vahendab uudistekanal The Guardian.

Afganistani riigijuhi pressiesindaja Sediq Seddiqi teatas, et julgeolekujõududel õnnestus mõnes linnaosas pealetung tagasi lüüa. Tema sõnul on keskvalitsusel probleeme ka linna ametnikega ühenduse saamisega.

125 000 elanikuga Kunduzi linn asub Afganistani põhjaosas strateegilises teede ristumise kohas, olles ligipääsetav nii piirialadelt kui pealinnast Kabulist.

Kunduz oli sõja ajal viimane Talibani käes olnud linn, mille USA väed vabastasid. 28. septembril 2015. aastal vallutas Taliban taas linna Afganistani valitsusvägede käest pärast kuid kestnud piiramist. Valitsusvägede ja USA õhujõudude vasturünnakus õnnestus suur osa linnast aga kolme päevaga tagasi saada.

Rünnak linnale leidis aset ajal, mil USA üritab piirkonnas rahu teha.

USA eriesindaja Afganistanis Zalmay Khalilzad alustas selle aasta algul terrorirühmitusega kõnelusi, pidades selle esindajatega seitse kõnelustevooru, et saavutada kokkulepe, mis võimaldaks sealsele konfliktile lõpu teha ja Talibanil alustada viimase saavutamiseks läbirääkimisi Afganistani valitsusega.

Juuli algul toimuski tänu USA-le ajalooline kohtumine Talibani ja Afganistani valitsuse esindajate vahel, mille tulemusel allkirjastati üldsõnaline deklaratsioon tsiviilohvrite vähendamiseks nullini.

Talibani vaenutegevus küll jätkub, aga hukkunute arv on pärast seda vähenenud enam kui poole võrra. „Oleme teinud suuri edusamme. Kõneleme," rõõmustas hiljuti USA president Donald Trump.