Jalal Talabani sõnul on kaks aastat piisav aeg, et suuta üles ehitada Iraagi enda julgeolekujõud ning võtta riik täielikult valitsuse kontrolli alla, teatab CNN.

Kaua liitlasväed reaalselt Iraagis viibivad, sõltub Talabani sõnul mitmetest asjaoludest, kaasa arvatud „Iraagi ja Ameerika rahvaste ühisest soovist”.

USA vabariiklasest senaatori Richard Lugari sõnul on kahe aasta pikkune ajakava „tõenäoliselt realistlik”, Lugar on senati välisasjade komitee esimees.

Opositsioonilise demokraatliku partei esindaja senaator Joe Biden kinnitab samuti, et praegusel hetkel on Iraagi oma jõudude koolitamine ja tugevdamine kõige olulisem asi. Bideni sõnul peaks 2006. aasta lõpuks olema selge, kas praegune lähenemine on edukas või läbi kukkunud.

Talabani usub, et Iraagi uus põhiseadus saab valmis 15. augustiks, nagu praegune plaan ette näeb, kuid ta võib pikendada põhiseaduse tegemise tähtaega poole aasta võrra.

USA-l on Iraagis praegu 140 000 sõdurit ning riigi juhtkond on alati keeldnud igasugude konkreetse ajakava pakkumisest, millal väed võiksid lahkuda, öeldes vaid, et väed lahkuvad, kui Iraak on demokraatlik ja stabiilne.