Taiwani president Chen Shui-bian teatas pärast tunniajast nõudpidamist rahvuslikus julgeolekunõukogus, et ta saadab laiali Rahvusliku Ühinemisnõukogu, ühtlasi loobutakse nõukogu doktriinist, mis nõuab, et Taiwan peab püüdlema ühinemise poole Mandri-Hiinaga, teatab Fox News.

“Rahvuslik ühinemisnõukogu lakkab olemast. Rahvusliku ühinemise eeskirjad lakkavad kehtimast,” teatas Chen.

Chen tegi oma otsuse hoolimata Pekingi ägedatest hoiatustest, et ühinemisplaanidest loobumine kutsub esile pingete tõusu kahe Hiina vahel. Hiina kompartei ja valitsus teatasid ühisavalduses, et Cheni otsus tekitab vastasseisu ja konflikti Taiwani ja Puna-Hiina vahel, mis “toob hävingu Taiwani ühiskonnale”.

Samas lubas Peking, et kavatseb vastasseisu lahendada rahumeelselt. “Taiwani kaasmaalased on meie lihast ja luust vennad, me jätkame rahumeelsete ja stabiilsete suhete edendamist, et viia edasi rahumeelse ühinemise väljavaadet,” teatas Hiina.

USA valitsus reageeris asjale vaoshoitult, Valge Maja ei täpsustanud, kas nende hinnangul on nõukogu laialisaatmise näol tegemist status quo rikkumisega Hiina-Taiwani suhetes.

USA on vastu igasugusele olukorra muutusele Taiwani staatuses ja kahe Hiina suhetes, kuna kardab, et sõjalise konflikti puhul tõmmatakse ka Ameerika sõtta. USA-l on Taiwaniga kaitsekoostöö leping, mille järgi ta peab kaitsma riiki sõjalise invasiooni puhul.

Taiwan on sisuliselt iseseisev alates 1949. aastast, mil Hiina rahvuslaste valitsus sai kodusõjas lüüa ning põgenes Taiwani saarele. Peking peab Taiwani mässuliseks provintsiks, mis peab tulevikus taasühinema emamaaga.

Taiwani praegune president pooldab saareriigi vormilise iseseisvuse välja kuulutamist, Hiina on teatanud, et sel puhul alustab ta sõda.