Tai peaminister sai inspiratsiooni naaberriikidelt Myanmarilt ja Indoneesialt, kellest esimene juba kolis oma pealinna ümber ja teine valmistab seda ette, aitamaks senisel metropolil lahendada üha kasvavaid linnastumisprobleeme, vahendab uudistekanal The Guardian.

Indoneesia pealinnale Jakartale sarnaselt maadleb ka Bangkok ülerahvastatuse, õhureostuse, merevee taseme tõusu ja üha suuremate liiklusummikutega.

Armee erukolonelist Prayut tõi välja kaks võimalust potensiaalseks kolimiseks. „Üks võimalus on leida linn, mis ei ole kolimiseks liiga kaugel eg a ka liiga kallis,“ ütles valitsusjuht. „Teine võimalus on kolida valitsus rahvastiku vähendamiseks Bangkoki eeslinna.“

Tai peaministri hinnangul võiks valitsuse Bangkokist välja viimine aidata leevendada liiklusvooge ning vähendada vajadust kesklinna vahel autodega pendeldada.

Ta märkis, et sellise sammu sotsiaalsete ja majanduslike mõjude kohta on eelnevalt vaja läbi viia mitu põhjalikku uuringut, ent rõhutas, et selline samm võib tema valitsuse meelest olla „üks võimalus“.

Juba teatas samasugusest sammust Indoneesia president Joko Widodo, öeldes kõigest mõne nädala eest, et sealne aministratsioon kolitakse Jakartast Ida-Kalimantani.

Ka Tai ei kaalu oma pealinna kolimist sugugi mitte esimest korda: endine peaminister Thaksin Shinawatra soovitas juba aastate eest kolida administratsiooni Nakhon Nayokisse, mis asub Bangkokist umbes saja kilomeetri kaugusel.