Valitsusvastaste juht Suthep Thaugsuban, kes oli eelmise, demokraatide juhitud valitsuse asepeaminister, juhtis gruppi meeleavaldajaid, kes sisenesid ministeeriumi territooriumile, vahendab CNN.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) uurija Sunai Phasuk ütles CNN-ile, et meeleavaldajad võtsid ministeeriumi kompleksi üle. Meeleavaldajad on sealjuures üha vaenulikumad kohaliku ja välismeedia suhtes.

Sunai sõnul rünnati varem esmaspäeva hommikul Saksa fotograafi Tai kuningliku politsei peakorteri juures, kus tuhanded meeleavaldajad nõudsid audientsi politseijuhtide juures.

Üle nädala kestnud valitsusvastased meeleavaldused, mida juhib opositsiooniline demokraatlik partei, saavutasid haripunkti pühapäeval, kui Bangkokis tuli tänavatele umbes 100 000 inimest, ning eskaleerusid esmaspäeval, kui juhid lubasid meeleavaldusi laiendada valitsusasutuste telejaamade ja sõjaväeobjektide juurde.

Thaugsuban rääkis pühapäeval meeleavaldajatele plaanist marssida esmaspäeval meediaväljaannete ja valitsushoonete juurde ning kutsus riigiametnikke protestidega ühinema.

Nõutakse endise peaministri Thaksin Shinawatra õe Yingluck Shinawatra valitsuse tagasiastumist.

Peaministrit süüdistatakse selles, et ta on vanema venna Thaksini marionett. Sõjavägi kukutas Thaksini, kui ta viibis New Yorgis, 2006. aastal. Ta on elanud eksiilis, välja arvatud lühike periood 2008. aastal, ning mõisteti Tai kohtus süüdi korruptsioonis ja tagaselja kaheks aastaks vangi.

Thaksini toetavad peamiselt Tai maapiirkondade elanikud ning tema vastu on Bangkoki eliit ja keskklass.

Pühapäeval kogunes maapiirkondadest Bangkoki staadionile hinnanguliselt 40 000 valitsust toetavat „punasärki“.

Viimased meeleavaldused vallandas valitsuse toetatud amnestiaeelnõu, millega oleks antud armu ka Thaksinile ja avatud uks tema kodumaale naasmisele.

Tai senat lükkas amnestiaeelnõu 11. novembril tagasi, kuid meeleavaldused on sellest ajast alates ainult hoogu juurde saanud ning Suthep nõuab valitsuse väljavahetamist.

Yingluck Shinawatra on reageerinud üleskutsega ühtsusele, leppimisele ja seaduste austamisele.

Üle tosina riigi on hoiatanud oma kodanikke, et nad hoiaksid Bangkokis eemale piirkondadest, kus toimuvad meeleavaldused.