Politseinikud ja sõdurid vaatasid pealt, kui umbes 12 miljoni elanikuga linna liiklus peatus, kuid polnud märke, et valitsus oleks ette valmistanud meeleavaldajate jõu kasutamist, vahendab Reuters.

Tegemist on värskeima episoodiga kaheksa aastat kestnud konfliktis Bangkoki keskklassi ja rojalistide ning enamasti vaesemate, maapiirkondadest pärit Yinglucki ja tema eksiilis elava venna, endise peaministri Thaksin Shinawatra toetajate vahel.

Sõjavägi kukutas Thaksini 2006. aastal ning mõistis ta 2008. aastal võimu kuritarvitamise eest tagaselja vangi, kuid Thaksini kuju kummitab Tai poliitikas endiselt ning ta on domineeriv jõud õe valitsuse üle.

Meeleavaldajatevahelises vägivallas on hukkunud kaheksa inimest, sealhulgas kaks politseinikku, ning veel paljud on saanud vigastada.

Öösel teatati tulistamisest valitsuse administratiivkompleksi juures, mida meeleavaldajad hakkasid blokeerima pühapäeva õhtul, ning opositsioonilise demokraatliku partei peakorteri juures.

Meeleavaldajad püstitasid püsivad barrikaadid ja laagrid seitsmele ristmikule, kuid blokeeritakse ka teisi ristmikke.

Yingluck on kuulutanud 2. veebruariks välja ennetähtaegsed valimised. Tõenäoliselt võidab aga tema partei Puea Thai ning meeleavaldajate juht Suthep Thaugsuba on lubanud valimisi boikottida.

Suthep on teatanud, et tema eesmärk on kõrvaldada Shinawatra perekonna mõju Tai poliitikast.

Suthep on siiski lubanud meeleavaldused lõpetada, kui vägivald peaks üle minema kodusõjaks, nagu mõned kardavad. „Kui see muutub kodusõjaks, annan ma alla. Inimeste elu on minu jaoks väärtuslik,“ ütles Suthep.

Mõned kardavad, et äärmuslased ja provokaatorid võivad algatada vägivalla, et kutsuda esile sõjaväe sekkumine, millega korduksid 2010. aasta sündmused, kui armeeoperatsioonis hukkus üle 90 inimese, peamiselt Thaksini toetaja.

Rahutused on kahjustanud Tai turismitööstust ja toonud kaasa viivitused suurte infrastruktuuriprojektide elluviimisel, mis oleksid pidanud sel aastal majandust toetama.

Meeleavaldajate juhid tahavad peatada ministeeriumide funktsioneerimise, kuid väidavad, et ei taha peatada ühistransporti ega linna lennuvälju. 2008. aastal sulgesid Thaksini-vastased meeleavaldajad lennujaamad mitmeks päevaks, mis tekitas turistide ja eksportööride jaoks kaose.