Eksiilis elava endise peaministri Thaksin Shinawatra toetajate ajutine valitsus on endiselt ametis, teatasid sõjaväe esindajad ja justiitsminister pärast üllatuslikku teadaannet teisipäeval kell 3 kohaliku aja järgi, vahendab Reuters.

Armeejuht kindral Prayuth Chan-ocha teatas hiljem, et sõjavägi hakkab vastutama avaliku julgeoleku eest, sest vägivaldsed protestid on nõudnud inimelusid ja tekitanud kahju. Alates eelmise aasta novembrist on hukkunud ligi 30 inimest.

„Me oleme mures, et see vägivald võib kahjustada riigi julgeolekut üldiselt. Seega, et taastada riigis seaduslikkus ja kord, oleme me välja kuulutanud sõjaseisukorra,“ ütles Prayuth. „Ma palun kõigil aktivistide gruppidel peatada tegevus ja teha meiega koostööd, et otsida teed sellest kriisist välja.“

Tai sattus poliitilisse patiseisu pärast seda, kui kohus otsustas 7. mail, et Thaksini noorem õde Yingluck Shinawatra ja üheksa tema ministrit on süüdi võimu kuritarvitamises ning nad tagandati ametist.

Võimuvõitlus on Tais kestnud ligi kümme aastat endise telekomimagnaadi Thaksini ja rojalistide vahel.

Pealinnas Bangkokis patrullivad sõjaväelased. Nad peatavad pisteliselt linna sisenevaid autosid ning ümbritsevad kesklinnas asuvat politsei peakorterit liivakottidega. Sõdurid on kindlustanud ka telejaamad.