Venemaa kodanik Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodanik Aleksei Rudenko mõisteti 8. novembril Tadžikistanis süüdi salakaubaveo, lennundusreeglite rikkumise ja ebaseadusliku piiriületamise eest, vahendab Lenta.ru.

Venemaa teatas, et ei kavatse Polujanovit välja anda. Venemaa välisministeeriumi esindaja ütles Interfaxile, et Venemaa ei anna oma kodanikke välisriikidele välja.

Esindaja selgitas, et SRÜ riigid lahendavad kodanike väljaandmise küsimusi juhindudes 1993. aastal vastu võetud konventsioonist, mille järgi võidakse väljaandmist taotleda alles pärast kriminaalmenetluse dokumentide üleandmist. Kui vastavad tingimused oleks täidetud, võtaks Venemaa süüdlase seejärel ise vastutusele. Polujanovi kohta pole Moskva aga seni mingeid materjale saanud.

Interfaxi andmetel pole ka Interpol Polujanovi kohta vahistamiskäsku välja andnud.

Kriminaaljuurdlust Rolkan Investments Ltd vastu alustati 11. novembril. Siis teatati, et ettevõtte juhtkonda süüdistatakse samades kuritegudes, milles pilootegi. 14. novembril teatas Hatloni vilajeti prokuratuuri esindaja Faizullo Holov intervjuus Radio Ozodile, et Polujanovi kohta on välja antud rahvusvaheline vahistamiskäsk, ning lennukid, millega lendasid Sadovnitši ja Rudenko ei olnud viimase kolme aasta jooksul kuhugi registreeritud.

„Need lennukid töötasid ilma igasuguste vajalike sertifikaatide ja lennulubade ning muude lubadeta viimased kolm aastat Afganistanis. Neil oli üldse keelatud õhku tõusta, see oli ohtlik. Just seetõttu alustasime me Polujanovi suhtes kriminaaljuurdlust ja kuulutasime ta tagaotsitavaks,“ ütles Holov. Lisaks sellele juhtis Holov tähelepanu kaupade veo lepingule Afganistanis, mille Rolkan kirjutas alla koos teise ettevõttega, mis asub Dubais.

Rolkan Investments Ltd esindaja ütles 11. novembril intervjuus Moskovski Komsomoletsile, et tegemist ei ole lennufirmaga. Lennukid, millega lendasid Sadovnitši ja Rudenko, olid tema sõnul rendile antud firmale Airspace Consortium, mis on registreeritud Araabia Ühendemiraatides.