Venemaa Dušanbe saatkonna konsul Igor Labuzov küsis pressikonverentsil Tadžikistani peaprokurörilt, miks ei teavitanud Tadžikistan kolme päeva jooksul Venemaad süüdistuse esitamise kohta Sadovnitšile. Ametlikult esitati süüdistus 12. mail, aga Venemaa sai ametliku vastuse alles 31. mail. Salimzoda ei vastanud Vene diplomaadi küsimusele, vahendab Lenta.ru.

Venemaa kodanik Sadovnitši ja Eesti kodanik Rudenko mõisteti süüdi Tadžikistani riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ja salakaubaveos.

Selle aasta 12. märtsil maandusid nad lennukitega An-72 Kurgonteppa linna lennuväljal. Pilootide väitel olid nad sunnitud maanduma ja leppisid selles suusõnaliselt kokku lennujuhtidega. Afganistani pealinna Kabuli, kust lennukid olid õhku tõusnud, tagasi pöörduda nad ei saanud, sest selleks poleks jätkunud kütust.

Tadžikistani võimud kinnitavad, et piloodid maandusid omavoliliselt. Peaprokuröri sõnul keeldusid lennujuhid seitse korda maandumisluba andmast, kuid lennukid tungisid üha sügavamale Tadžikistani territooriumile.

Salimzoda sõnul teatasid piloodid ebaseaduslikult hädamaandumisest, sest selleks ei olnud vajadust. „Lennukite ülevaatus spetsialistide osavõtul näitas, et neil oli võimalus pöörduda tagasi Kabuli,“ ütles Salimzoda.

Lisaks sellele väitis peaprokurör, et lennukitel puudus igasugune dokumentatsioon – need ei olnud registreeritud üheski maailma riigis. Lennukompaniil Rolkan Investments Ltd, millele lennukid kuuluvad, ei ole Salimzoda sõnul mingit seost Venemaaga, sest see on registreeritud Neitsisaartel.