Tadžiki presidendi pressiesindaja sõnul hakkab mošee mahutama 150 000 inimest ja selle ehitusega tehakse algust oktoobris, vahendab RIA Novosti.

Tadžikistani president Emomali Rahmon külastas pressiesindaja sõnul laupäeval pärast ÜRO peaassambleel esinemist Dubaid, et end projektiga kurssi viia.

Hoone, mis hakkab eneses sisaldama tadžiki rahvusliku arhitektuuri elemente, võtab Dušanbe kesklinnas enese alla 7,5 hektarit.

Mošee kaunistatakse pressiesindaja sõnul majesteetliku minareti ja seitsme maalitud sambaga, mis kehastavad seitset sammu, mille käigus Allah lõi maailma ning seitset paradiisiväravat. Lisaks tulevad mošeesse veereservuaarid ja purskkaevud, mis annavad tunnistust Tadžikistanist kui puhta veega riigist. Mošee ehitab viie aasta jooksul valmis Araabia Ühendemiraatide firma Adnan Saffarini.

Katari finantseeritud mošeest peab saama suur kultuuriline ja ajalooline islamikeskus, mille suurtes saalides toimuks erinevaid teaduslikke ja kultuurilisi üritusi, konverentse ja koosolekuid ning kõrgetasemelisi kohtumisi. Islamikeskuse põhiplaan kopeerib Tadžikistani kuju kaardil ning seal asub ka muuseum ja raamatukogu.

Islamikeskuse juurde rajatakse ka teine hoone, millest saab islamiülikool.

Tadžikistani elanikkonnast 90 protsenti on moslemid. Riigis on 249 mošeed ja 18 islami õppeasutust.