Intsident juhtus Usbekistani Jizzaxi vilajeti Zaamini rajoonis. Usbekkide väitel avasid tule Tadžikistani piirivalvurid, kes sisenesid omavoliliselt Usbekistani territooriumile ja kes sealt minema aeti, vahendab Lenta.ru.

Pealtnägijate sõnul tegid Tadžikistani sõjaväelased kokku 30 lasku. „Et tulistati teise riigi territooriumilt, ei hakanud Usbekistani piirivalvurid rahvusvahelisi lepinguid järgides vastutuld avama,“ öeldakse usbekkide teates.

Tadžikistani agentuur Hovar teatas rahvusliku julgeoleku riikliku komitee piirivalvevägede peavalitsusele viidates, et intsident toimus 11. septembril. Tadžikistani julgeolekukomiteel on juhtunust teine versioon.

Komitee andmetel rikkus hobuse seljas liikunud Usbekistani relvastatud piirivalvur Tadžikistani Sughdi vilajetis riigipiiri. Tadžikkide väitel hakkas ta mobiiltelefoniga pildistama inimesi, kes tegelesid piiri ääres põllumajandustöödega. Tadžikistani piirivalvurid nõudsid, et ta läheks tagasi oma riigi territooriumile. Usbekk ignoreeris seda, misjärel otsustati ta vahistada.

Tadžikkide plaane häiris lähedal viibinud Usbekistani piirivalvurite rühm. Tadžiki pool kinnitab, et usbekid avasid esimesena tule, takistades piiririkkuja vahistamist. „Tadžikistani piirivalvurid avasid enesekaitseks vastutule,“ teatatakse Dušanbest.

Tadžikistani-Usbekistani piir on kokku 1333 kilomeetrit pikk. Osa sellest mineeriti 1990. aastatel usbekkide poolt. Mõlemad piirivalveteenistused süüdistavad teineteist pidevalt piiririkkumistes.