Infoagentuur RIA Novosti teatel käsitleb seaduseelnõu endast keeleseaduse uuendust. Praeguse seaduse kohaselt on tadžiki keel küll riigikeel, kuid vene keelel on nö rahvustevahelise suhtluskeele staatus.

Sealjuures on kodanikel tagatud õigus valida iseseisvalt võimude kaasabil üks keeltest ja saada vajalikku teavet nii tadžiki kui ka vene keeles.

Tadžikistani president Emomali Rahmon kutsus 22. juulil rahvusringhäälingus esinedes rahvasaadikuid üles võtma seadusparandust kiiremas korras vastu. Tema sõnul aitaksid uued reeglid tõsta rahvuslikku eneseteadvust ja patriotismi tadžiki rahva seas.

Varem, 2007. aastal kutsus Tadžikistani president (kes kandis toona veel perekonnanime Rahmonov) kaaskodanikke üles „naasma kultuuriliste juurte juurde" ja muu hulgas taastama oma perekonnanimed isaliini pidi, nii nagu nad olid enne Nõukogude võimu kehtestamist.

Sellest ajast peale muutis riigipea oma nime Rahmonovist Rahmoniks ning keelas -ov ja -ev lõpuliste perekonnanimedega vastsündinuid registreerimast.