Moslemiusu ajalugu lisati eelmisel õppeaastal 8. klasside programmi kohustusliku õppeainena, vahendab BNS.

Peamiselt moslemitest elanikkonnaga riik, mis on vaeseim Nõukogude Liidu kokkuvarisemise järel kahe aastakümne eest tekkinud riikidest, on viimased pool aastat pistnud rinda vägivallaga, milles süüdistatakse islamimässulisi, ning seisab islamiäärmusluse leviku kartuses vastu igasugustele religioossuse ilmingutele.

Usuõpetuse asemel hakatakse 8. klassides põhjalikumalt õpetama Tadžikistani ajalugu, ütles anonüümseks jääda soovinud haridusametnik Interfaxile.

President Emomali Rahmoni käsul naasis mullu sügisel Tadžikistani poolteist tuhat üliõpilast, kes õppisid Egiptuse, Iraani ja Pakistani usukoolides. Rahmon süüdistas välismaised medreseid tadžiki noorsoo radikaliseerimises.

"Paljud vanemad arvavad, et kui nad saadavad oma lapsed islamimaadesse medrestesse, annavad nad neile tulevikuks hea rahalise positsiooni," ütles ta riigitelevisioonis.

"Kuid kahjuks ei õpi neist suurem osa mitte mulladelt, vaid terroristidelt ja äärmuslastelt. Nad peavad kõik koju tulema, muidu saavad neist vaenlased ja reeturid," ütles ta.

Eelmisel aastal mõisteti Tadžikistanis vangi 158 usuäärmuslast.

Mullu detsembris keelas haridusministeerium Tadžikistani kodanikel õppida Iraani saatkonna juures tegutsevas üldhariduskoolis.

Õpilastel ja tudengitel on keelatud kanda tunnis moslemite pearätte. Hiljuti tabas presidendi kriitika ka naisi, kes on hakanud pearätte igapäevaelus kandma.