Taani suuruselt teise linna Aarhusi tervishoiuvõimud teatasid, et patsient reisis Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, kus Zika viirus levib, vahendab Reuters.

Sääskedega levivat viirust seostatakse Brasiilias tuhandete laste ajukahjustusega. Zikale ei ole vaktsiini ega ravimit.

„See on noor mees, seega ei ole ta loomulikult selline, kellel võiks probleemide tekkimise risk sünnitamisel,“ ütles Aarhusi ülikoolihaigla nakkushaiguste osakonna peaarst ja professor Lars Østergaard DR-ile.
Mees saabus Aarhusi ülikoolihaigla nakkushaiguste osakonda gripilaadsete sümptomitega nagu palavik, peavalu ja lihasvalu ning uuringud näitasid teisipäeva õhtul, et taanlane on nakatunud Zika viirusega.

Østergaard rõhutas, et mehe seisund on hea.

„Me oleme ta läbi vaadanud ja kindlaks teinud, et temaga on kõik korras. See on kindel, nii et ta saadeti koju tagasi,“ ütles Østergaard.

Østergaardi sõnul ei ole mingit viiruse Taanis levimise ohtu. Eriti seetõttu, et seda levitav sääsk ei ela Taanis.

Taani tervishoiuvõimud soovitavad aga rasedatel naistel Lõuna- ja Kesk-Ameerikasse reisimist vältida.

Viirus avastati ka Rootsis reisilt saabunud inimesel, kellel sellest tekkinud haigus oli väga kerge.

Rahutus valitseb aga rasedate naiste hulgas, kes on nakkuspiirkonda külastanud, sest viirus võib kahjustada sündimata lapsi – tekitada halvatust, kahjustada nägemist ja põhjustada arenguhäireid.

Rootsi riigiepidemioloog Anders Tegnell arvab, et Rootsi ei peaks soovitama rasedatel naistel Lõuna- ja Kesk-Ameerikasse reisimisest hoiduma, sest risk on väga väike.

#NEWSGRAPHIC The Zika virus: what we know so far @AFP pic.twitter.com/F9ML1eZIXF
— AFP news agency (@AFP) January 27, 2016