Sotsialistist välisministri Villy Søvndali sõnul on Taani umbes 650 sõjaväelase väljatoomine Lõuna-Afganistanist vajalik, kui riik tahab vastutuse iseenda julgeoleku eest taas enesele võtta, vahendab Copenhagen Post.

„Taani Afganistani plaan panustab kogu vastutuse vastutustundlikule üleminekule Afganistani võimudele ja võimaldab samal ajal meie sõduritel Afganistanist koju naasta,“ ütles Søvndal. „Järgmise kahe aasta jooksul on ülesanne toetada Afganistani võime ja afgaani rahvast juba saavutatud edu kindlustamisel ja selle põhjalt edasiliikumisel.“

Pärast sõjaväelaste koju toomist jätkab Taani Afganistani politseijõudude arendamise toetamist, saates Afganistani oma politseinikke ja finantsabi, kuigi seda toetust lõpuks vähendatakse ja asendatakse Euroopa Liidu toetatud politseimissiooniga.

Taani kaitseminister Nick Hækkerup (sotsiaaldemokraadid) tunnistas, et Afganistani julgeoleku tagamise ülesanne ei lõpe järgmise kahe aasta jooksul ning Afganistan vajab rahvusvahelist toetust veel paljude tulevaste aastate jooksul.

„Aga pärast 2014. aastat on vastutus Afganistani julgeoleku tagamise eest afgaanidel,“ ütles Hækkerup. „Seega hakkab meie roll olema palju suuremal määral väljaõpetamine, nõuandmine ja afgaanide toetamine.“

Taani abi keskendub Afganistani vajalike institutsioonide arendamisele, mille tulemusena muutub Afganistan Taani arenguabi suurimaks vastuvõtjaks. Aastatel 2013-2017 saab Afganistan Taanilt keskmiselt 530 miljonit Taani krooni (71 miljonit eurot) aastas.

Taani arenguministri Christian Friis Bachi (radikaalid) sõnul peab Afganistan aga abi saamiseks teatud tingimused täitma.

„Afganistani valitsuselt päritakse aru käegakatsutava arengu kohta sellistes valdkondades nagu inimõiguste austamine, valimised ja võitlus korruptsiooni vastu,“ ütles Friis Bach. „Sellel on tagajärjed meie arenguabi andmisele, kui afgaanid omale võetud kohustusi ei täida.“

Mõnede Taani meediaväljaannete teatel kaalub valitsus opositsioonilistele tsentristlikele ja parempoolsetele erakondadele järele andmist. Viimased soovivad pärast sõdurite koju toomist saata Afganistani Taani hävituslennukid F-16. Valitsus pole seda siiski ametlikult kinnitanud.

Alates 2002. aastast on Afganistanis hukkunud 43 Taani sõjaväelast.